Tomáš Batiz Správy

13. ročník letného jazzoveho festivalu: Na pódiu sa predstavia svetové kapely

Ani tento rok nebude v našom meste chýbať letný jazzový festival. Pozrite si, ktoré kapely do metropoly Liptova zavítajú.

Ilustračný obrázok k článku 13. ročník letného jazzoveho festivalu: Na pódiu sa predstavia svetové kapely
Zdroj: TASR

Džez sa napriek prítomnosti množstva priaznivcov a nadšencov tohto žánru v minulosti hrával v Liptovskom Mikuláši veľmi málo. Prvé koncerty sa tu začali organizovať na rôznych miestach v roku 2000. „O štyri roky neskôr vznikol hudobný klub Hudobroň, v ktorom sa postupne vytváralo alternatívne muzikantské podhubie a neskôr sa zrodila aj myšlienka vytvorenia džezového festivalu,“ vracia sa do minulosti organizátor Martin Budaj.

Podpora významného sólistu

Festival mal od počiatku veľkú podporu Jozefa Doda Šošoku, jedného z najvýznamnejších sólistov bicích nástrojov a perkusií na Slovensku s vynikajúcou medzinárodnou povesťou. „Ako účinkujúci sa s rôznymi formáciami zúčastnil prvých štyroch ročníkov festivalu, na ktorých sa podieľal aj ako spoluorganizátor a hudobný dramaturg. Piaty ročník festivalu bol venovaný jeho pamiatke,“ dodal M. Budaj.

V poradí už 13. ročník

Liptovský Mikuláš bude tento rok dejiskom 13. ročníka letného jazzoveho festivalu, ktorý sa bude konať 28. – 30. júla 2017 v dome kultúry a na Námestí osloboditeľov.

„Počas troch večerov budú môcť návštevníci zažiť vystúpenia päťdesiatky hudobníkov z 9 formácií zo Slovenska a zahraničia. Čakajú na ich tiež súťaže o jazzové albumy, každovečerné jam sessions a 2 workshopy,“ informuje Jakub Dubjel z organizačné­ho tímu.

Ako ďalej dodal Dubjel, prvý festival sa bude venovať hudobnej improvizácii, druhý príprave na nahrávanie v hudobnom štúdiu.

Program Mikulášskeho jazzového festivalu:

Piatok: Ľudobá hudba Stana Baláža & AMC TRIO Ester Wiesner Quartet Emil Viklický Trio & Miroslav Hloucal

Sobota:

  • Pressburger Klezmer Band
  • Tribute To Ján Cikker
  • Zbigniew Namyslowski Quintet

Nedeľa:

  • The Transform Quintet
  • Kinga Glyk Trio
  • Adam Baldych Sextet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM