Slávka Kellová Iné športy

Aj tento rok sa pôjde Bokami Západných Tatier

Na konci marca už po piatykrát Západné Tatry privítajú skialpinistickú špičku nie len zo Slovenska, ale aj z Čiech a Poľskej republiky. Trojdňové preteky „Bokami Západných Tatier“ začínajú 23. marca.

Po úspešných štyroch ročníkoch sa tento rok prihlásil takmer dvojnásobný počet pretekárov. Organizátori očakávajú viac ako 100 skialpinistov odhodlaných zvládnuť najnáročnejšie preteky tohto typu na Slovensku. Podobnú atmosféru pretekov možno zažiť už iba na Pierra Mente vo Francúzsku.

Skialpinistické preteky „Bokami Západných Tatier“ sú trojdňové preteky dvojíc pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES. „Pretekári absolvujú každý deň náročnú trať s prevýšením okolo 2200 metrov. Stúpajú väčšinou na skialpinistických pásoch, ale aj pešo s mačkami na nohách,“ informuje Miša Jankyová, organizátorka podujatia. Výnimkou nebudú ťažké výšľapy s prvkami lezenia na skale či krátke zlaňenie. Zjazdy budú v náročnom teréne, často v žľaboch so sklonom okolo 40 stupňov.

Úvodný štartovací výstrel odznie v Bobroveckej doline a pošle dvojice do úbočí a končiarov Žiarskej doliny v Západných Tatrách. Druhá etapa odštartuje športovcov z ústia Žiarskej doliny s cieľom na Oravskej strane, na Zverovke. Tretia, záverečná etapa, prevedie pretekárov z Oravy na severnej strane Roháčskej časti Západných Tatier s cieľom na chate v Červenci.

foto: organizátor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM