Tomáš Batiz Správy

Alejové stromy v Mikuláši: Tieto sídliská zakvitnú do červena

V Liptovskom Mikuláši počas jarných dní začali s výstavbou alejových stromov. Na ktorých sídliská pribudnú?

Ilustračný obrázok k článku Alejové stromy v Mikuláši: Tieto sídliská zakvitnú do červena
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V jarných mesiacoch (apríl a máj) začala radnica prostredníctvom Verejnoprospešných služieb mesta s výsadbou alejových stromov. Skrášlia Podbreziny, Nábrežie a viaceré mestské časti. Dendrologička Zuzana Štreitová, ktorá má na starosti mestskú zeleň, navrhla vysadiť práve dreviny vhodné do mestského prostredia, také, ktoré budú odolné voči chorobám a škodcom, veterným smrštiam a prispôsobené na zmenu klímy. „Dreviny sme situovali pri chodníkoch, aby vytvárali mikroklímu a tieň. Chceme do mesta prinášať kvalitnú zeleň. Práve dreviny ako čerešne, ozdobné sakury, javory, hraby, buky majú všetky vlastnosti potrebné pre život v mestskom prostredí,“ upriamila pozornosť na najnovšie odborné aktivity Verejnoprospešných služieb v meste Zuzana Štreitová.

Ozdravia mestské časti

Sídliská zakvitnú do červena Novovzniknutými alejami chce radnica prostredníctvom mestskej organizácie VPS ozdraviť mestské časti. „Okrem toho, že budú osadené v kvalitnom substráte a dobre staticky zabezpečené, ich prednosťou je, že kvitnú nápadnými kvetmi a na jeseň sa sfarbujú do výrazných odtieňov červenej,“ priblížila Štreitová. Náklady na výsadbu drevín predstavujú približne 12 tisíc eur.

„Pri výsadbe sme postupovali podľa Dokumentu starostlivosti o dreviny, tak, ako je to nutnosť pri akejkoľvek výsadbe v rámci verejnej zelene,“ upozornila Zuzana Štreitová.

Náhradná výsadba

Súčasťou prác boli aj náhradné výsadby za stromy, ktoré budú ešte len vypilovať mimo vegetačného obdobia. Mnohé zo stromov majú otvorené dutiny s nekrotickým pletivom, zdeformovaný tvar, suché konáre so suchou odlupujúcou sa kôrou. Takéto porasty v podobe ovocných stromov sa nachádzajú na Vrbickej či Majerskej. „Dreviny v uličnej aleji majú vyše 50 rokov. Väčšina z nich je v období starnutia, kde degeneratívne procesy výrazne prevládajú nad rastovými, stromy sú napadnuté drevokaznými hubami. Na kmeňoch sa nachádzajú poškodenia, dutiny a glejotok. Dutiny v kmeňoch a dutiny v korunách v kombinácii so zamokajúcou zrážkovou vodou podporujú rozvoj hnilobných procesov, čo je príčinou zhoršenej stability. Tieto stromy predstavujú čoraz väčšie bezpečnostné riziko, keďže lemujú frekventovanú komunikáciu,“ priblížila mestská dendrologička.

Obnovia aj mestské parky Odborníčka na zeleň v meste dodala, že zároveň pristupujú k obnove stromovej etáže v podobe nových výsadieb v mestských parkoch. Riešiť budú aj kríky. Kríková aj stromová etáž vnesú do parkov dynamiku, detail a farebnosť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM