Slávka Kellová Kultúra

Básnik Janko Kráľ je stelesnením slovenského romantizmu

Básnik Janko Kráľ bol významný reprezentant štúrovcov. Od jeho smrti uplynie v pondelok 23. mája už 135 rokov.

Bol jedným z najvýznamnejších a najradikálnejších predstaviteľov slovenskej romantickej generácie, aktívny účastník revolučných udalostí rokov 1848–1849, publicista, burič a revolucionár. Básne a balady Jarná pieseň, Krajinská pieseň, Zakliata panna vo Váhu a divný Janko, Orol vták a mnohé iné z neho urobili veľkého básnika slovenského romantizmu.

Volali ho „divný Janko“. Bol samotárom, zaujímal sa však o zložité osudy slovenského národa a hlboko ich prežíval. Jeho poézia je nezvykle emotívna a myšlienkovo nabitá. Písal najprv epické básne s historickou tematikou, neskôr nadviazal na zdroje ľudovej slovesnosti. Okrem balád a piesní vytvoril aj inú poéziu, tzv. „cyklické skladby“. Ľudovít Štúr ho označil za najtalentovanej­šieho básnika svojej doby, ale Kráľ Štúrovi vyčítal, že ani on, ani jeho Slovenské národné noviny neboli dosť bojovné.

Revolučné myšlienky priviedli Janka Kráľa v roku 1848 k tomu, aby sa postavil spolu s priateľom Jánom Rotaridesom na čelo nespokojných roľníkov v Honte. Vyzýval ich, aby so zbraňou v ruke bojovali za svoje práva proti pánom. Pre nich boli určené aj niektoré jeho básne. V básni Krajinská pieseň ich vyzýva: „nad našou krajinou započalo svitať, bračekovci poďme slobodu si pýtať!“.

Za tieto a mnohé ďalšie bojovné myšlienky a po pálení urbárnych listín i streľbe do panských dvorov Janka Kráľa zatkli a na 10 mesiacov uväznili v Šahách a Pešti. Začiatkom roka 1849 sa vrátil do rodného Liptovského Mikuláša, kde napísal svoje najznámejšie dielo, Jarná pieseň, ktorú písal v nádeji, že sa Slovákom podarí raz a navždy vybojovať vytúženú slobodu. Neúspešnosť revolúcie koncom roka 1849 ho však veľmi zronila. Zdalo sa, že úplne strácal nádej, čo cítiť i z jeho básne Šahy. V nej už nepíše ako v Jarnej piesni o mocnom hlase slobody, naopak, horko a trpko sa žaluje na svet. Písal balady, ako Kvet, Pán v tŕni, Zverbovaní, Skamenení, Kríž a čiapka, Bezbožné dievky, ale najmä Zakliata panna vo Váhu a divný Janko. V tejto balade vkladá do divného Janka samého seba, svoje vnútro a pocity. Autor v diele vykreslil obraz nespokojenca, ktorý chce vyslobodiť zakliatu pannu. Človeka ovládaného akýmisi silami, ktorý si nevie dať rady, z čoho pramení pocit bezmocnosti. Janko sníva o ideálnej spoločnosti a nie je spokojný so skutočným prostredím. Bezmocnosť vrcholí vykonaním hrdinského skutku: podľa ľudovej povesti mládenec o polnoci skočí doprostred rieky a vyslobodí zakliatu pannu. Atmosféra, v ktorej vykonáva hlavný hrdina hrdinský skutok je typicky romantická (tajuplná, zradná, mraky, mesiac …).

Balada Zverbovaní nie je typickou baladou, lebo v jej závere sa skrýva výzva do boja: „Či to tak má vždy byť, ako dosiaľ bolo?“. Jeho ďalšiu tvorbu predstavujú cykly básni Dráma sveta a Výlomky z Jánošíka. V básni Janko sa opäť zrkadlí jeho vnútro.

Po revolúcii prestal písať básne, po krutej skúsenosti sa z básnika stal plodný publicista. Svoje ostré články uverejňoval v Slovenských novinách a Pohľadoch slovenských. Janko Kráľ sa narodil 24. apríla 1822 v Liptovskom Mikuláši. Študoval na lýceu v Levoči, Kežmarku a Bratislave. Po Štúrovom zosadení v roku 1844 aj on z Bratislavy odišiel. Po prepustení z väzenia v roku 1849 sa pridal ako vojenský dobrovoľník na vojenskú stranu, dosiahol hodnosť kapitána. Po revolúcii pôsobil ako vládny komisár v Balážskych Ďarmotách a v štátnej správe na rôznych miestach. Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní (1867) ho uhorská správa zo štátnych služieb prepustila. Pôsobil až do svojej smrti v advokátskych kanceláriách. Zomrel 23. mája 1876 v Zlatých Moravciach. Pravdepodobne podľahol týfusu, ktorý v tom čase zúril.

Keby bol vták, bol by slobodný, preto sa naňho chcel zmeniť. Bol nešťastný, že národ sa zmieril so svojím osudom, preto radšej zomrel ako žil v takejto porobe. Ale nebál sa prekážok a budúcnosti. Toto všetko zvečnil vo svojej krásnej básni Orol vták.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM