Slávka Kellová Iné športy

Beh na streche Slovenského rozhlasu: Mikulášan sa pokúša o svetový rekord

Na streche Slovenského rozhlasu v Bratislave krúži v tejto chvíli deväť ultramaratóncov, aby absolvovali 24-hodinový beh. Medzi nimi je aj Mikulášan Ivan Ďurkovský.

**„Je to svetový unikát, originál zo Slovenska. Pracujeme na tom, aby ho medzinárodná bežecká federácia uznala za oficiálnu dráhu na behanie,“ **povedal zakladateľ unikátneho podujatia a ultramaratónec Jozef Rajchl z Devínskej Novej Vsi.

Vo výške 40 metrov nad zemou na 226-metrovom okruhu bežia slovenskí a českí vytrvalci aj Arth Courtney z Austrálie. Práve od neho a Ivana Ďurkovského z Liptovského Mikuláša si organizátor sľubuje prekonanie vlaňajšieho rekordu 197 km Romana Pafka.** „Chceli by sme sa dostať cez 200 km,“** dúfa Rajchl, ktorý beží so štartovným číslom 1.

Súčasťou 3. ročníka Sky Run – Behu v oblakoch je opäť 12-hodinovka. Prihlásilo sa na ňu desať vytrvalcov, ktorí sa k bežiacim pridajú dnes o 22:00. Medzi nimi budú aj dve ženy. Aj im bude pomocou čipov na nohe merať počet kôl a dĺžku absolvovaných kilometrov eletronická časomiera, takže po skončení pretekov v sobotu o 10. hodine budú ihneď známe výsledky i rozdelenie cien.

Podľa Rajchla zámerom podujatia je propagácia extrémnej formy behu, že sa dá bežať aj viac ako tradičný 42-km maratón, že ľudské možnosti sú neobmedzené. Tiež motivovať laickú verejnosť k prekonávaniu svojich cieľov alebo iba k hobby behaniu, ktoré v primeranej miere je prospešné pre každého.

mikuláš24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM