Tomáš Batiz Správy

Bezpečné priechody pre chodcov: Študenti sa zapojili do zaujímavého projektu

Žilinská župa v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru (KR PZ) v Žiline vytvorila tento rok pre študentov stredných škôl v Žilinskom kraji unikátny projekt bezpečnosti nemotorových účastníkov na priechodoch pre chodcov.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečné priechody pre chodcov: Študenti sa zapojili do zaujímavého projektu
Zdroj: Žilinská župa

Okrem priamej ukážky v teréne, počas ktorej si mohli žiaci ešte vo februári overiť svoje vedomosti a reálne vidieť, aké je správanie chodcov, ako dodržiavajú predpisy a ako sa v týchto úsekoch ciest správajú vodiči, pripravila polícia pre stredoškolákov i náučnú prezentáciu. „V rámci našich preventívnych aktivít sme vypracovali pre všetky stredné školy v ŽSK prezentáciu, ktorá im priblíži viac informácií o doprave a zdôrazni povinnosti, ktoré účastníci cestnej premávky musia dodržiavať. Je pre nás dôležité, aby sme oslovili aj stredoškolskú mládež, keďže v dnešnej dobe sú práve mladí často nepozorní so slúchadlami na ušiach a mobilnými telefónmi neustále v rukách,“ zdôraznil riaditeľ KR PZ v Žiline Ivan Špánik.

Stačia tri správne odpovede

Podľa slov žilinského župana Juraja Blanára je pre študentov lákavá súťaž spojená s bezpečnosťou na cestách. „Po tom, ako si žiaci pozrú prezentáciu a odpovedia správne na tri otázky, môžu vyhrať jedinečný zážitok pre celú triedu počas raftovania na Váhu. Už päť stoviek mailov s odpoveďami, ktoré nám zatiaľ prišli od študentov, svedčí o tom, že majú nielen záujem o hlavnú výhru, ale hlavne že videli prezentáciu a získali nové informácie o tom, ako sa bezpečne správať, napríklad aj pri prechode cez priechody pre chodcov,“ priblížil predseda ŽSK. Do súťaže sa študenti môžu zapojiť až do konca marca a poslať správne odpovede na mailpriechodybeznehody@zilinskazupa.sk. „Župa ako zriaďovateľ 63 stredných škôl vníma tento projekt veľmi intenzívne, keďže sa snažíme pre našich žiakov vytvárať čo najlepšie podmienky, chceme sa podieľať aj na ďalšom vzdelávaní v oblasti ich bezpečnosti na cestách,“ podotkol župan.

Plánuju zverejniť mapu okresných miest

Župa pokračuje s políciou v projekte aj ďalej a po mape 12 najfrekven­tovanejších priechodov pre chodcov v krajskom meste Žilina plánuje už čoskoro zverejniť aj mapu okresných miest. Podľa slov J. Blanára a I. Špánika chce ŽSK a polícia tieto mapy vytvoriť pre všetky okresné mestá a upozorniť tak obyvateľov na ohrozenie, ktoré môže v daných úsekoch vzniknúť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM