Tomáš Batiz Vodný slalom

Boj Liptákov o miestenku na OH v Riu: Mikuláš čakajú dlho očakávané Majstrovstvá Európy

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši čakajú majstrovstvá Európy vo vodnom slalome. Okrem cenných kovov sa bude na šampionáte bojovať aj o zvyšné miestenky na OH v Riu de Janeiro.

Ilustračný obrázok k článku Boj Liptákov o miestenku na OH v Riu: Mikuláš čakajú dlho očakávané Majstrovstvá Európy
Foto: Tomáš Batiz

Na ME sa predstaví 230 lodí z 30 krajín starého kontinetu, informoval oficiálny portál Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode. „Sme hrdý hostiteľ druhého najväčšieho tohtoročného vodnoslalomárskeho podujatia. Všetko je pripravené, preteky sa môžu začať,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák.

Po ME bude známa definitívna nominácia slovenských reprezentantov na OH 2016. ***„Pôjde o poslednú fázu nominačného procesu do Ria, budú to tesné súboje. Veľmi nás teší, že miestenky sme získali už vlani na majstrovstvách sveta v Londýne. Pokojne sa môže stať, že slalomovo silné krajiny sa na olympijské hry ani nedostanú,“**** zdôraznil športový riaditeľ SZKDV Róbert Orokocký.

Beňuš s istou miestenkou

Istotu miestenky zo Slovákov má zatiaľ iba kanoista Matej Beňuš, ktorého teplota Váhu nepotešila. „Voda v olympijskom kanáli je podstatne teplejšia,“ reagoval člen Športového centra polície Bratislava. O miesto náhradníka na OH za ním zabojuje päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán: „Dúfam, že príde veľa divákov, poriadne zababušených a s dáždnikmi.“ Konkurovať dvojici kolegov chce európsky šampión z Viedne 2014 Alexander Slafkovský: „Už zdraviem a urobím maximum, aby som sa doma ukázal čo najlepšie.“

Veľký boj v mužskej K1

Medzi kajakármi má teoreticky najlepšiu východiskovú pozíciu Andrej Málek, ktorý vedie pred Martinom Halčinom a Jakub Grigarom o jediný bod. „Všetci traja sa budeme snažiť podať čo najlepšie výkony,“ povedal obhajca bronzovej medaily Málek.

Škantárovci alebo Hochschornerovci?

V debloch sa o miestenku pobijú Ladislav a Peter Škantárovci s Pavlom a Petrom Hochschornerovcami. Navrch zatiaľ majú Škantárovci, ktorí majú po troch nominačných podujatiach pred súpermi náskok dvoch bodov. Peter Hochschorner upozornil, že v Mikuláši budú bojovať aj s nástrahami trate: „Mikulášsky kanál nepraje deblovkám, väčšia váha lode a posádky zapríčiňuje, že často chytáme dno.“

Na ME zabojuje aj Liptáčka Kaliská

Po víťazných ICF pretekoch v talianskej Ivrey sa pod Tatry presunula Jana Dukátová. „Hoci moja domáca trať je Čunovo, najazdila som tu toľko, že môžem povedať, že sa cítim ako doma,“ uviedla pre portál SZKDV. O účasť v Riu bude bojovať s dvojnásobnou olympijskou víťazkou Elenou Kaliskou. „Do každých pretekov idem s najvyššími ambíciami a inak to nebude ani teraz,“ uviedla Kaliská. Na ME sa predstaví aj trio mladých slovenských kanoistiek – Simona Maceková, Monika Škáchová a Soňa Stanovská.

Nominácia SR na ME v L. Mikuláši:

  • C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik
  • K1M: Martin Halčin, Jakub Grigar, Andrej Málek
  • C1M: Matej Beňuš, Michal Martikán, Alexander Slafkovský
  • K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová
  • C1Ž: Simona Maceková, Monika Škáchová, Soňa Stanovská

Slávnostné otvorenie ME je na programe vo štvrtok 12. mája o 19:00.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM