Michal Paška Rôzne

Bude v meste zelená vlna?

Zdĺhavý prechod centrom mesta Liptovský Mikuláš sa pre motorové vozidlá pravdepodobne neskončí. Pomôcť by mohla tzv. „zelená vlna“. Miestny odbor dopravy ju však neodporúča.

Prechod mestom je pre mnohých vodičov príliš zdĺhavý. Môže za to aj štvorica nahustených svetelných križovatiek a jeden svetelný priechod pre chodcov, ktoré sú od seba vzdialené len pár desiatok metrov. “Hlavnú cestu z tohto dôvodu skoro vôbec nevyužívam. Najradšej chodím cez sídliská a až pri bývalom Maytexe sa napojím na hlavný prúd,“ hovorí Ján z Liptovského Mikuláša. V súčasnosti sú skoordinované križovatky na Rachmaninovom námestí a pri NC Stopshop. Druhou skoordinovanou lokalitou sú križovatky pri OC Jasná, na Garbiarskej ulici a diaľničný navádzač pri Hypernove.

Ich vzájomné prepojenie, ktoré by motoristom umožnilo plynulý prechod centrom mesta, by podľa Ľubomíra Hána z oddelenia dopravy v Liptovskom Mikuláši, nebolo šťastné riešenie. Medzi križovatkami je totiž veľa „spomaľovacích“ prvkov. Problémovou je podľa Hána taktiež lokalita pri supermarkete Billa. „Máme tu dva nechránené priechody pre chodcov, kde sa v minulosti vyskytli vážne dopravné nehody. V blízkosti je tiež autobusová zástavka MHD, na ktorú ľudia často prechádzajú aj mimo priechodov cez zábradlie,“ vysvetľuje Hán. Spomaľovanie plynulosti jazdy spôsobujú tiež vjazdy na pozemky, do obchodov či parkoviská. „Keby vodiči vedeli, že je tam koordinácia, tak by nedbali na ostatných účastníkov cestnej premávky. Aj v Európe je dnes trend uprednostňovať chodcov a cyklistov pred motoristami,“ dodáva.

Podľa Krajského dopravného inšpektorátu v Žiline by „zelená vlna“ v mestách, v ktorých je viac svetelných križovatiek na zvýšenie plynulosti v cestnej premávke pomohla. „V Liptovskom Mikuláši je však problémová svetelná križovatka pri OC Jasná, ktorá je vybudovaná tak, že chodci si stlačením tlačidla vyvolajú zelenú a teda nie je možné aby bola zaradená to tzv. zelenej vlny,“ informuje hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová. Jej koordináciu s križovatkou pri NC Stopshop odbor dopravy pripúšťa. „Samozrejme, muselo by to prejsť odborným posudkom, či to má význam. A keďže je to finančne náročné až potom by sme k tomu pristúpili,“ uzatvára Hán.

  • jvk-

foto: autor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM