Michal Paška Rôzne

Budú aktualizovať zoznam žiadateľov nájomných bytov

Vedenie liptovskomikulášskej radnice sa rozhodlo aktualizovať existujúci rozsiahly zoznam žiadateľov o pridelenie nájomných bytov. Týmto spôsobom chce spresniť evidenciu, ktorá by sa mala stať základom plánovania ďalšej bytovej výstavby.

„Bytová politika uplynulých dvoch desaťročí charakterizovaná postavením takmer 400 nájomných bytov priniesla žiaducu stabilizáciu počtu obyvateľstva. Na druhej strane to prinieslo aj mnohé problémy. Musíme sa s nimi vážne zaoberať, lebo je jednoznačné, že našu bytovú politiku treba nevyhnutne trochu sprísniť," uviedol pre TASR primátor Alexander Slafkovský.

Vysvetlil, že žiadateľov, ktorí si zakaždým do konca marca nasledujúceho roka nezaktualizujú žiadosti, zo zoznamu vylúčia. „Opakovane sa stalo, že na žrebovanie o voľné byty prišlo pomerne málo vyzvaných uchádzačov, čo by mohlo znamenať, že reálna potreba nájomných bytov je naplnená a netreba sa príliš ponáhľať s výstavbou ďalších," zdôraznil Slafkovský.

Výnimku podľa neho tvoria tzv. štartovacie byty pre mladých ľudí. „Viacerí nám po pár mesiacoch vracajú kľúče od pridelených bytov, lebo nezvládajú platiť nájomné a ostatné náklady. Riešením sa ukazujú byty so skromnejším základným vybavením, ktoré si začínajúce mladé rodiny budú môcť vlastným pričinením výrazne vylepšiť," pokračoval primátor s tým, že mesačné platby za takéto bývanie by nemali presiahnuť 200 eur.

Celkový dlh na nájomnom v mestských nájomných bytoch predstavuje sumu na úrovni 350.000 eur. „Na neplatičov sme prísni, o čom svedčí fakt, že v predchádzajúcom roku tento dlh narástol iba nepatrne. Ak niekto neplatí, nájom mu neobnovíme a do roka musí byt opustiť. Bohužiaľ, dlžoby nám väčšinou zostávajú, lebo ich vymožiteľnosť je dosť obmedzená," dodal liptovskomikulášsky primátor.

zdroj: TASR ilustračné foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM