Rôzne

Časť mikulášskej histórie zaznamenaná vo filme: Háj Nicovô so všetkým čo k nemu patrí!

Spomienkou pre žijúcich, pamiatkou pre súčasníkov, cieľom trás pre turistov a útočiskom pre zamilovaných. To všetko sú podoby vojenského cintorína Háj Nicovô, ktoré sa týči nad L. Mikulášom. Práve toto miesto sa stalo hlavnou postavou v dokumente z dielne liptovského filmára Miroslava Cigliana.

Ilustračný obrázok k článku Časť mikulášskej histórie zaznamenaná vo filme: Háj Nicovô so všetkým čo k nemu patrí!
Foto: Slávka Kellová

Najväčšie pohrebisko československých vojakov na území Česko – Slovenska odovzdali do užívania 9. mája 1961. Pamätník dostali za úlohu vytvoriť liptovskí sochári Alfonz Groma a Miroslav Ksandr. „Úlohy mali rozdelené na polovicu. Na úpätí obelisku každý z nich vytvoril dva reliéfy a pri vstupe jedno monumentálne súsošie,“ uvádza vo filme Karol Maliňák, kurátor Liptovskej Galérie Petra Michala Bohúňa.

Miesto posledného odpočinku tu našlo takmer 1400 vojakov, ktorí koncom druhej svetovej vojny bojovali za slobodu Liptova. Z toho len necelých osemsto osloboditeľov má na náhrobku uvedené svoje meno. Vyše päťsto z nich je bezmenných. „Keď som prechádzal líniu frontu ako prieskumník zo Smrečian do Trsteného, pri prechode som narazil na kričiaceho vojaka. Prišiel som k nemu a prosil ma, aby som ho odviezol. Musel som sa rozhodnúť či mu pomôžem, alebo splním úlohu,“ vrátil sa v spomienkach na bojisko plukovník vo výslužbe Ján Iľanovský, priamy účastník oslobodzovacích bojov, vtedy iba 22-ročný mládenec.

Práve Háj – Nicovô sa ukázal ako centrum nemeckej obrany pri bojoch v Liptove vo februári až apríli 1945. "Prvá československá samostatná brigáda narazila na túto výšinu začiatkom februára po oslobodení Okoličného. Pokúsila sa ju dobyť z chodu, ale nebola úspešná. Ráno tretieho marca podnikli na výšinu prekvapujúci útok vojaci sovietskej 24. streleckej divízie, ktorý zmietol nemeckú obranu až do Liptovského Mikuláša. Výšinný celok sa však oslobodzujúcim vojskám nepodarilo udržať a ostala v nemeckých rukách až do 4. apríla, keď sa Nemci rozhodli Liptovský Mikuláš evakuovať,“ priblížil časť dejinných udalostí nad Liptovským Mikulášom Juraj Vanovčan, nadšenec vojnovej histórie.

Dokument Háj Nicovô - Kóta 747
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM