Správy

Celoslovenské cvičenie vodiacich psov v Liptove: Poslúžia aj rušné ulice L. Mikuláša

Tradičné letné výcvikové sústredenie držiteľov vodiacich psov v Liptovskom Jáne sa v týchto dňoch uskutočňuje v znamení rekordného počtu 19 účastníkov z celého Slovenska. Ako reálne cvičisko im vhodne poslúžili rušné ulice a pešia zóna v centre Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Celoslovenské cvičenie vodiacich psov v Liptove: Poslúžia aj rušné ulice L. Mikuláša
Zdroj: TASR

„Každoročne sa takto stretávame s našimi klientmi. Všetkým sa snažíme poradiť, starších sledujeme ako napredujú, novým sa snažíme ukázať výhody vodiaceho psa a vybrať pre nich toho najvhodnejšieho,“ vysvetlil Jozef Just z Výcvikovej školy pre vodiacich psov Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Skúsený tréner pripomenul, že ani špičkovo vycvičený pes v kombinácii so špičkovo vyškoleným klientom nemusí byť zárukou úspechu. „Zakaždým musíme citlivo hľadať a napokon nájsť dve skutočne blízke povahy konkrétneho človeka a psa, ktoré sa navzájom stretnú a budú dlhodobo spolupracovať,“ vysvetlil hlavný princíp.

Iveta Zbranková z Nitry sa začína zbližovať so svojím v poradí už tretím vodiacim psom. „Odovzdali mi ho len pred pár dňami. Každý psík je iný, preto je dobré, že sa tu môžeme trochu zohrať pod odborným dohľadom. Voči môjmu Ivorkovi mám veľmi silný pocit zodpovednosti, aby som mu nekazila robotu, lebo viem, že to so mnou myslí najlepšie a chce mi bezvýhradne pomáhať,“ skonštatovala.

„Aj ja mám už rok labradorského retrievera a radi sme si sem prišli oprášiť našu súhru. Predtým som mal dvoch nemeckých ovčiakov, boli skvelí, no tohto sa okolie nebojí, lebo nepripomína služobného psa. Je dokonale vycvičený a som s ním veľmi spokojný. Umožňuje mi pohybovať sa prakticky všade, kde to aspoň trochu poznám. Je to nezaplatiteľná pomoc,“ dodal Michal Podstavský z Michaloviec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM