Rôzne Rôzne

Cena ministra patrí Liptovu: Osobnosťou vedy a techniky za rok 2013 je profesor vojenskej akadémie

Štátne ocenenie z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča si v tomto roku prevzal za oblasť vedy a techniky profesor Akadémie ozbrojených síl Jozef Štulrajter. Počas života sa venoval teórii elektronických obvodov a systémov, ako aj číslicovému spracovaniu signálov.

Ilustračný obrázok k článku Cena ministra patrí Liptovu: Osobnosťou vedy a techniky za rok 2013 je profesor vojenskej akadémie
Foto: Slávka Kellová

Jozef Štulrajter, čerstvý držiteľ ceny „Osobnosť vedy a techniky“, pôsobí ako vedúci Katedry informatiky Akadémie ozbrojených síl (AOS) gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši. „Ocenenia sa mu dostalo za vynikajúce výsledky v oblasti vedy a implementáciu výsledkov vedecko – výskumnej činnosti do praxe a do vysokoškolského vzdelávania,“ uviedla Alena Haragová z AOS.

Vedecká činnosť prof. Štulrajtera sa zaraďuje do oblasti teórie elektronických obvodov a systémov, aplikovanej elektroniky, číslicového spracovania signálov, tiež telekomunikačnej techniky a informatiky – spracovania obrazov a technických prostriedkov počítačov. Výsledkom jeho vedecko-výskumnej práce je okrem iného udelenie 6 patentov, realizácia 4 integrovaných obvodov a 3 významné vedecké diela v oblasti spracovania obrazu.

Vedecká činnosť Jozefa Štulrajtera:

V rokoch 1982–86 sa venoval teórii elektronických obvodov a systémov, teoretickej výkonovej elektronike a to metódam analýzy a syntézy obvodov, výpočtu obvodových funkcií, rozpracovaniu teoretických poznatkov pri zavádzaní obvodových prvkov a elektronických obvodov do praxe a výučby.

V r. 1986 – 1991 sa orientoval do oblasti metód spracovania signálov, najmä zovšeobecnenia metód analýzy a syntézy elektronických obvodov a systémov – oblasť filtrov. Udelených mu bolo 6 patentov, 4 typy zapúzdrených hybridných integrovaných obvodov a to HIO 094 – multifunkčný R filter, HIO 095 – dolnopriepustný, resp. hornopriepustný filter so separátnym nastavením parametrov, HIO 096 – multifunkčný filter s maximálnou hodnotou vstupnej impedancie.

V rokoch 1991 až 1995 rozšíril vedeckú problematiku do oblasti využitia zložených zosilňovačov ako fázových článkov, a od roku 1996 sa vedecky orientuje na číslicové spracovanie signálov, predovšetkým do oblasti subpásmového kódovania obrazov a ďalších metód spracovania a prenosu signálov s využitím rôznych druhov číslicových filtrov a ich technickej implementácie či už na báze PLD, PLL obvodov alebo signálových procesov. Pracuje v oblasti informačných systémov, modelovania a simulácie, systémov plánovania, riadenia a velenia v rámci NEC (Network enabled capability)

Foto: aos

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM