Slávka Kellová Samospráva

Za obedy detí zaplatíme viac: Cena lístkov vzrastie o 10 centov

Od januára budúceho roka zaplatia rodičia svojim deťom za obedy v školských jedálňach viac. Vo štvrtok o tom rozhodlo liptovskomikulášske mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Za obedy detí zaplatíme viac: Cena lístkov vzrastie o 10 centov
Foto: Slávka Kellová

Ku zvýšeniu ceny za obedy dochádza po doplnení legislatívy, ktorá hovorí, že zákonný zástupca môže prispievať na úhradu režijných nákladov. Túto možnosť využila aj liptovskomikulášska samospráva, ktorá zvýšila cenu obedových lístkov o 10 centov. K tejto zmene dochádza na všetkých 14 základných a materských školách v pôsobnosti mesta.

Po novom tak rodičia zaplatia v materskej škôlke za jednodňovú stravu svojho dieťaťa 1,29 eur. Školopovinné deti na prvom stupni zaplatia za jeden obedový lístok 1,11 eur a na druhom stupni 1,19 eur.

Peniaze potrebujú na obnovu školských kuchýň a jedální

„Na základe požiadaviek od riaditeľov základných a materských škôl sme vykonali prieskum potrieb na obnovu inventáru, školských kuchýň, jedální a výdajní. Spracovali sme kalkuláciu predbežných cien na nákup riadu, príborov, kuchynského vybavenia, kuchynských liniek, elektrických spotrebičov a stolov či stoličiek,“ približuje Juraj Chrapčiak, vedúci oddelenia vzdelávania, mládeže, športu a kultúry v Liptovskom Mikuláši.

V minulom roku bolo vo všetkých školských jedálňach za jeden mesiac vydaných priemerne viac ako 36 500 obedov. V tejto sume mesto počíta s ročným príjmom na režijných nákladoch. Celková suma potrieb školských jedální a výdajní sa pohybuje na sume 140 000 eur. Najviac, viac ako 55 000 eur, potrebuje na obnovu svojich priestorov a inventáru jedáleň na ZŠ Janka Kráľa, za ňou nasleduje ZŠ Demänovská ulica s viac ako 13 300 eurami a MŠ Aurela Stodolu, ktorá pre svoju jedáleň potrebuje viac ako 11 200 eur.

„Schválený rozpočet na rok 2012 pre školské jedálne vo výške viac ako 471 000 eur totiž zabezpečuje len krytie mzdových nárokov a prevádzkových výdavkov ako teplo, energie, vodné, stočné a telekomunikačné poplatky,“ dodáva Chrapčiak.

Monitoring režijných poplatkov v niektorých obciach a mestách na Slovensku

CÍFER všetky zariadenia 0,15

BOHDANOVCE všetky zariadenia 0,20 €

GBELY všetky zariadenia 0,10 €

MODRA MŠ 0.28 €, ZŠ 0.26 €

TRNAVA všetky zariadenia 0,20 €

GALANTA všetky zariadenia 0,20 €

NOVÉ ZÁMKY všetky zariadenia 0,10 €

PALÁRIKOVO všetky zariadenia 0,10 €

RIMAVSKÁ SOBOTA všetky zariadenia 0,10 €

KRUPINA všetky zariadenia 0,11 €

PRIEVIDZA všetky zariadenia 0,15 €

ŽILINA všetky zariadenia 0,10 €

SPIŠSKÁ BELÁ MŠ 0,18 €, ZŠ 0,10

KROMPACHY MŠ 0,30 € ZŠ 0,07

PREŠOV všetky zariadenia 0,10 €

MOLDAVA NAD BODVOU všetky zariadenia 0,10 €

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM