Slávka Kellová Kultúra

Cestami necestami Expedičnou kamerou

Filmy zachytávajúce cesty v najextrémnejších podmienkach na zemi či dych vyrážajúce situácie na hranici života a smrti priniesol festival najlepších outdoorových filmov uplynulej sezóny Expedičná kamera v piatok 11. novembra do liptovskomikulášskeho

Hory, voda, skaly a príroda boli tri živly, ktoré pritiahli svojou krásou najlepších filmárov z piatich krajín sveta, aby vyrozprávali príbehy o dobrodružných expedíciách, extrémnych horolezeckých výstupoch či odvážnych vodáckych výpravách.

Na festivale mohli diváci zo série siedmych filmov vidieť dramatický film z českej produkcie o živote veľrybároch na indonézskom ostrove Lembata, ktorí ako jedni z posledných na našej planéte lovia tradičným spôsobom nielen veľryby, ale aj delfíny a manty. „Sám v stene“ je názov filmu amerického dua režisérov Nicka Rosena a Petra Mortimera, ktorý získal ocenenia na filmových festivaloch v mnohých krajinách. V 24-minútovom filme priblížili free solo výstup lezca Alexa Honnolda, ktorý ani pri lezení na obrovské steny bez lana s nulovou šancou na prežitie v prípade pádu, nepociťuje strach. Zo série siedmych filmov sa predstavila tiež snímka britského dokumentaristu Phila Harwooda, ktorý sa rozhodol za päť mesiacov splaviť sám v kanoe 4 700 kilometrov po africkom Kongu. Podarilo sa mu tak urobiť to, čo nikomu inému predtým.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM