Slávka Kellová Rôzne

Cestári prechádzajú na nepretržitú zimnú službu

(TASR) Liptovskí cestári v týchto dňoch prechádzajú postupne z pohotovostného režimu na nepretržitú 24-hodinovú službu počas zimného obdobia. TASR o tom dnes informoval Július Bačkor, riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho

„Napriek všetkým dlhodobým predpovediam meteorológov sa zakaždým veľmi ťažko odhaduje, kedy už naozaj začne pravá zima,“ konštatoval s tým, že spolu štyri strediská sú už v prevažnej miere zásobené inertným (10.620 ton) i chemickým (1461 ton) posypovým materiálom. Pre porovnanie, cez minulú zimu sa na cestách I., II. a III. triedy v Liptove spotrebovalo 10.978 t inertného a 2.332 t chemického materiálu.

Predchádzajúca sezóna zimnej údržby 332 km liptovských cestných komunikácií II. a III. triedy, ktoré sú priamo v správe ŽSK, si spolu so zmluvnou údržbou 136 km ciest I. triedy pre Slovenskú správu ciest vyžiadala celkové náklady na úrovni 1,3 milióna eur. „Zimná údržba spolu 468 km ciest spotrebuje približne polovicu našich celoročných prostriedkov,“ spresnil riaditeľ liptovského závodu SC ŽSK.

„Prípadná slabšia zima, vyžadujúca si napriek nevyhnutným výdavkom na väčší počet pracovníkov a 24-hodinovú službu menej posypového materiálu a pohonných látok, by nám dovolila viac investovať do nákladnej letnej údržby povrchov vozoviek, dopravného značenia či konštrukcií mostov. Potrebných finančných prostriedkov, aby sa dalo zvládnuť všetko, nie je nikdy nadostač,“ uviedol Bačkor.

Okrem dôrazu na dostatočnú technickú výbavu vozidiel apeloval pred blížiacou sa zimnou sezónou na väčšiu ohľaduplnosť a trpezlivosť účastníkov cestnej premávky. „Na cestách je akosi čoraz viac zbytočnej nervozity až agresivity. Za nepriaznivého zimného počasia to ešte znásobuje náročnosť práce našich ľudí a brzdí techniku. Treba si uvedomiť, že 28 sypačov nemôže byť naraz všade. Trvá určitý čas, pokiaľ sa dostanú na Huty, vrchol Čertovice či do Jasnej,“ dodal.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM