Slávka Kellová Rôzne

Cvičný let stíhačiek MiG-29 môže spôsobiť supersonický tresk

Ministerstvo obrany SR upozorňuje, že dnešný plánovaný cvičný let stíhačiek MiG-29 môže spôsobiť supersonický tresk. TASR informoval Lukáš Milan z komunikačného a tlačového odboru MO.

V rámci plánovaných letov tak budú dnes približne** o 13:00** prelietavať na trase Sliač-Liptovský Mikuláš-Javorina-Kysak-Tisovec a späť nadzvukové stíhacie lietadlá MiG–29 Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. „Je možné, že sa v danej oblasti vyskytne rázová vlna, silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím li lietadlom,“ opísal Milan.

Zvukový efekt, takzvaný aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno podľa jeho slov počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk. A to najmä na strednom a západnom Slovensku. „Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu,“ dodal Milan. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

„Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi,“ doplnil Milan. Podobné situácie však nemôže vylúčiť ani v budúcnosti, keďže nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a „zalietavaní“ nových motorov.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM