Slávka Kellová Rôzne

Cyklochodník by mala pomôcť vybudovať oblastná organizácia

Mesto Liptovský Mikuláš zakladá Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCP), ktorá má slúžiť na rozvoj cestovného ruchu v Liptove. Radnica tak chce získať štátne financie na dostavbu cyklochodníka, ktorý by mal po rokoch spojiť Vlkolínec s Pribylin

K zakladajúcemu členovi by sa postupne mali pridať ďalšie mestá a obce, ktoré by si touto formou mohli zdvojnásobiť príjmy od štátu z dane z ubytovania. O vstupe do združenia sa rokovalo s členmi Klastra Liptov, teda s Ružomberkom, Bešeňovou a Liptovským Hrádkom, ku ktorým by sa postupne mohli pridať ďalšie samosprávy. „Odpovede zatiaľ nemáme, ich účasť v združení musia odsúhlasiť jednotlivé mestské zastupiteľstvá,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Spolupráca bola ponúknutá aj obciam Lúčky, Liptovský Trnovec, Závažná Poruba či Pribylina, ktoré nie sú členmi Klastra Liptov.

Oblastnú organizáciu môže založiť minimálne 5 obcí, ktoré majú spoločne 150 000 ubytovaní ročne. Alebo jedna obec, ktorá má také isté množstvo ubytovaní počas roka. „Liptovský Mikuláš má ročne 170 000 ubytovaní, takže združenie by sme mohli založiť aj sami. Pokiaľ sa však spoja všetky mestá a obce okolo centrálnej osi, mohli by sme do 20 rokov vybudovať cyklochodník spájajúci Vlkolínec s Pribylinou aj z vlastných zdrojov. Ak by sa podarilo získať ešte iné peniaze, štátne alebo európske, mohlo by to byť aj skôr,“ vysvetľuje Slafkovský.

Prostriedky, ktoré každý subjekt prenesie do združenia bude môcť nejakou formou spätne vyčerpať. „Ale 70% týchto prostriedkov, ktoré získame od štátu formou dotácie, chceme použiť na spoločný cieľ. Sú vítaní všetci partneri, ktorí by s takýmito podmienkami súhlasili,“ hovorí primátor.

Posledný dátum vstupu do združenia je 14. marec 2012. Podľa stavu financií na účte združenia v tento dátum sa bude vypočítavať dotácia od štátu. Obce si na vklad môžu požičať peniaze aj od súkromných podnikateľov. Ustanovujúce valné zhromaždenie by sa malo uskutočniť koncom januára 2012.

Zakladať oblastné organizácie povoľuje zákon o podpore cestovného ruchu, ktorý od 1. decembra 2011 vstúpil do platnosti. Môžu ich zakladať samosprávy ako aj podnikatelia v cestovnom ruchu. V zmysle zákona môžu získavať dotácie zo štátneho rozpočtu vo výške maximálne 90% zo súhrnnej hodnoty vybranej dane za ubytovanie u všetkých členských obcí oblastnej organizácie. Je preto predpoklad, že v Liptove vznikne niekoľko oblastných organizácií naraz.

**Klaster Liptov nie je stavaný na investičné akcie **

Združenie cestovného ruchu Klaster Liptov existuje na základe členských príspevkov. Plní úlohu spoločnej marketingovej a organizačnej centrály, ktorá pracuje s regionálnou kartou či centrálnym ubytovacím systémom. Pôvodný zámer bol transformovať Klaster Liptov do Oblastnej organizácie cestovného ruchu. Podľa zákona však nemôže získavať prostriedky zo štátneho rozpočtu. Môže byť však pridruženým členom. Vytvorí sa zmluva, na základe ktorej bude Klaster Liptov marketingovou centrálou regiónu a bude zabezpečovať spoločné marketingové aktivity a jednotnú prezentáciu. Klaster Liptov musí existovať súčasne s OOCR až do vyčerpania finanačných prostriedkov z fondov EÚ, ktoré získal.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM