Slávka Kellová Rôzne

Cyklochodník postavili, nemá ho však kto zaplatiť

Cyklochodník pri kruhovej križovatke blízko hotela Jánošík v Liptovskom Mikuláši je vybudovaný. Dodnes však nikto jeho realizáciu dodávateľovi nevyplatil. Mesto ani Slovenská správa ciest si ho totiž oficiálne neobjednali.

Zhotoviteľom kruhovej križovatky sú Cestné stavby Liptovský Mikuláš. Tie ju odovzdali do užívania v lete 2010. Súčasťou kruhového objazdu je aj cyklochodník, ktorý by mal byť časom prepojený s cyklotrasou tiahnúcou popri rieke Váh. Mesto Liptovský Mikuláš, Slovenská správa ciest (SSC) ani Cestné stavby však nevedia vydokladovať, kto si vybudovanie cyklistického chodníka na kruhovom objazde objednal: „Dokumenty hovoria o tom, že treba pokračovať v stavbe, ale nikto nehovorí o tom, kto to zaplatí. Takže horúci zemiak bude poletovať ešte nejaký čas medzi mestom a SSC,“ hovorí Alexander Slafkovský, primátor Liptovského Mikuláša.

Ján Blcháč, ktorý bol primátorom Liptovského Mikuláša počas budovania kruhového objazdu hovorí, že mesto si cyklochodník neobjednávalo: „Nám sa podarilo pre SSC získať dostatok finančných prostriedkov z Ministerstva dopravy a tak dosiahnuť jeho vybudovanie. O žiadnom cyklochodníku nič neviem, je to stavba Slovenskej správy ciest,“ konštatuje Ján Blcháč.

Projektant stavby myslel perspektívne. „Keďže sa budovala stavba veľkých rozmerov a za štátne peniaze, mohol by tam zahrnúť aj cyklistický chodník. Ten však nebol v schválenom projekte, štát na to peniaze nemal a mesto na to peniaze nedalo. Všetci si uvedomovali, že by to bolo dobré, ale nemal to kto zaplatiť,“ vysvetľuje súčasný primátor.

Mesto so SSC rokovalo o možných riešeniach. Slovenská správa ciest sa však finančnej zodpovednosti za cyklochodník vzdáva. „Dodávateľ stavby bol „vysúťažený“ v rámci verejného obstarávania na dodávateľa. Výstavba objektu, cyklistický chodník, nebol zahrnutý vo verejnom obstarávaní. Taktiež tento objekt nebol riešený ani v rámci zmluvy o dielo ako výsledkom verejného obstarávania. To znamená, že SSC nemala zazmluvnenú výstavbu chodníka,“ hovorí Iveta Fedorová, hovorkyňa SSC v Žiline. Väčšiu časť zo 45 000 „sekery“ tak pravdepodobne vyplatí mestská kasa, „pretože práce sú urobené, chodník je zrealizovaný a pri zadávaní prác zo zápisov vyplýva, že mesto hralo vážnu úlohu pri ich objednávkach,“ vysvetľuje Alexander Slafkovský.

Pred dvomi rokmi bola zhotovená tiež projektová dokumentácia, ktorá v sebe zahŕňala opravu cesty ponad most do mestskej časti Palúdzka po Liptovskú nemocnicu s poliklinikou. Na Slovenskú správu ciest však nebola nikdy odovzdaná a podľa slov primátora mesta ani zhotoviteľa projektu dodnes nikto nevyplatil. Dokumentácia je však použiteľná. Vedenie mesta ju chce SSC predložiť s tým, že tá ju zahrnie do svojich investičných zámerov počas jedného až dvoch rokov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM