Tomáš Batiz Správy

Ocenenie, ktoré sa len tak nevidí: Liptovský Mikuláš je novým držiteľom ceny Oskara!

Držiteľom ocenenia Združenia miest a obcí Slovenska Oskar bez bariér za rok 2015 je mesto Liptovský Mikuláš. Prečítajte si prvé informácie z mikulášskej radnice.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie, ktoré sa len tak nevidí: Liptovský Mikuláš je novým držiteľom ceny Oskara!
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

„Mnohé deti, ktorých vek spadá do kategórie predškolského veku, nenavštevujú predškolské zariadenia. Sú doma s matkami a nezamestnanými členmi rodiny. Niektorí rodičia sa ale deťom nevenujú vôbec alebo len sporadicky. Deti majú problém včleniť sa do kolektívu, nevedia efektívne tráviť svoj voľný čas, nemajú priestor na športové či iné aktivity. Toto všetko im poskytujeme prostredníctvom našej sociálnej škôlky,“ priblížil ocenený projekt primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Viera v lepšiu budúcnosť

Primátor mikulášskeho mesta si ďalej myslí, že dôležitá je práve viera v lepšiu budúcnosť komunity. „Tá je zverená do rúk jej najmladších členov. Deti, ktoré pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia potrebujú usmernenie a priestor pre využitie a rozvoj svojich schopností a nadania, a aj v tomto prípade je podľa nás najlepšou zárukou úspechu globálny prístup,“ dodal.

Objavuje sa aj jazyková bariéra

Srdcovou záležitosťou výchovno-vzdelávacej činnosti sa stala cieľová skupina detí vo veku od 3 do 6 rokov. „Objavuje sa u nich jazyková bariéra, nedostatočne osvojené hygienické návyky a všeobecný prehľad vedomostí, zručností, návykov a schopností, ktoré sú pre dieťa predškolského veku charakteristické. Sociálna škôlka má svoje pravidlá a jej charakter je prispôsobený špecifikám komunity. Záujem o túto formu predškolskej prípravy v komunite veľký. Jej cieľom je osobnostný rozvoj a nevyhnutná príprava na školskú dochádzku,“ vysvetlila vedúca Komunitného centra v Hlbokom Alena Novajovská.

Hlavnou úlohou je zvyšovanie kvalít života

Úlohou komunitnej práce je zvyšovanie kvality života prostredníctvom rozvoja spoločenských väzieb medzi ľuďmi v miestnom spoločenstve. Deti voľnými aktivitami rozvíjajú svoje poznávacie schopnosti, rozcvičkami a tancami zvyšujú svoju telesnú obratnosť, hudobnou výchovou sa učia detským pesničkám, básničkami sa učia recitovať a cibriť svoje pamäťové schopnosti. Ide o takmer dennodennú prácu v rozsahu niekoľkých hodín. S deťmi sa pracuje štyri dni v týždni počas celého školského roka v rozsahu štyri hodiny denne.

Oskar pre Mikuláš

Súťaž Oskar bez bariér už od roku 2004 vyhlasuje Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré týmto spôsobom oceňuje riešenia samospráv v oblasti plnohodnotného zapojenia fyzicky, mentálne či sociálne hendikepovaných obyvateľov do bežného života. Mnohé deti, ktorých vek spadá do kategórie predškolského veku, nenavštevujú predškolské zariadenia. Sú doma s matkami a nezamestnanými členmi rodiny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM