Tomáš Batiz Správy

Demänovskú jaskyňu po ôsmich mesiacoch znovu otvorili: Ľadová výzdoba je dostupná verejnosti

Takmer po ôsmich mesiacoch sa otvorili brány ľadovej jaskyne v Demänovskej doline. Správcu trápia chladné zimy za posledné roky.

Ilustračný obrázok k článku Demänovskú jaskyňu po ôsmich mesiacoch znovu otvorili: Ľadová výzdoba je dostupná verejnosti
Zdroj: TASR

Dlhé čakanie sa skončilo a po takmer ôsmich mesiacoch v Demänovskej doline opäť otvorili ľadovú jaskyňu. Bezpečnosť návštevníkov však zďaleka nebol jediný dôvod, prečo jej brány zostávajú zatvorené od októbra až do polovice mája. „V zimnom období sa jaskyňa regeneruje z leta a postupne sa prechladzuje. Druhý dôvod je, že sa tam vyskytuje pomerne významná fauna – je to najvýznamnejšie zimovisko netopierov na Slovensku," povedal Michal Lopčiansky, správca jaskyne.

Hlad po tejto jaskyni bol očividne veľký, čo dokazuje aj množstvo návštevníkov. Jej výnimočnosť totiž spočíva v spojení sintrových a ľadových útvarov na jednom mieste, ktoré je možné na svete nájsť len výnimočne. Nie sú to však jediné skvosty, ktoré ponúka. Atrakciou sú aj dobre zachované podpisy známych Štúrovcov na stenách. „Je to kvôli tomu, že sú chránené tenkou sintrovou hmotou, ktorá sa vytvára v malom množstve," poznamenala sprievodkyňa jaskyne.

Väčšinu návštevníkov však najviac zaujíma ľadová výzdoba, ktorú je pod zemou možno nájsť celoročne. „Tá ľadová výzdoba je vo veľkej miere závislá od toho, ako sa jaskyňa prechladí počas zimy. Čiže aká je zima na povrchu, podľa toho sa prechladzujú aj všetky tie priestory,“ dodala sprievodkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM