Tomáš Batiz Správy

Deň víťazstva nad fašizmom: V Mikuláši si na Háji uctili obete vojnového konfliktu

Liptovský Mikuláš si pripomenul obete svetového vojnového konfliktu. Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa víťazstva nad fašizmom vzdali obyvatelia i predstavitelia mesta úctu padlým vojakom pri dvoch významných mestských pamätníkoch.

Ilustračný obrázok k článku Deň víťazstva nad fašizmom: V Mikuláši si na Háji uctili obete vojnového konfliktu
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

„Vžime sa do životov a pozície hrdinov, ktorí za nás išli položiť vo vojne životy a s úctou, dôstojne a s láskou si spomeňme na ich hrdinstvo a ich smrť. Nech sa silný odkaz slobody, ktorý tu po sebe zanechali, umocní a posilní v nás pocit mieru a vďačnosť zaň. Zamyslime sa nad tým, čo môžeme my dnes urobiť preto, aby sme zabránili možným následkom, ktoré v minulosti vyvolali konflikt rozmerov s fatálnymi následkami,“ prihovoril sa primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč účastníkom pred Pamätníkom vojakom Červenej armády na Námestí osloboditeľov.

Na pietnom akte sa zúčastnil aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexey Leonidovič Fedotov. „Sme hlboko vďační ľudu a vedeniu Slovenska za úctivý vzťah k pamiatke 63 381 vojakov Červenej armády, ktorí padli na území Slovenska za náš spoločný mier a slobodu. Sme úprimne radi, že Rusko a Slovensko majú zhodný postoj k hodnoteniu udalostí tých rokov. Naša najdôležitejšia úloha dnes – zachovať historickú pravdu o 2. svetovej vojne pre ďalšie generácie,“ uviedol vo svojom prejave.

Boje v okolí Liptovského Mikuláša patrili počas druhej svetovej vojny medzi najťažšie na Slovensku a po karpatskodukelskej operácii boli najvýznamnejším bojovým stretom pri oslobodzovaní Československa. Vojenský zápas o horný Liptov a jeho centrum trval od 31. januára do 4. apríla, teda 62 dní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM