Slávka Kellová Rôzne

Deravé cesty

Cestu 1/18 a cesty v mestských častiach Liptovského Mikuláša už niekoľko mesiacov zdobia diery alebo dokonca celé mapy cestných výtlkov. Nahnevaní sú najmä vodiči, ktorí denne musia pomedzi ne „kľučkovať“.

Pokiaľ to počasie a sneh dovolili Verejnosprospešné služby v Liptovskom Mikuláši dočasne zahádzali niektoré z výtlkov na Podbrezinách, v starom meste a na Nábreží. Postupne chcú pokračovať aj v ostatných mestských častiach: „Cesty je možné v súčasnom ročnom období vyspraviť, z technologického hľadiska, len provizórne suchými zmesami, nakoĺko pod –5 C nie je možné aplikovať trvalé riešenie teda asfaltovanie,“ hovorí Jozef Klepáč, riaditeľ Verejnosprospešných služieb v Liptovskom Mikuláši.

O niečo závažnejšia bola situácia na ceste 1/18, ktorú prevádzkuje Slovenská správa ciest. Do dnešného dňa neboli na tejto ceste zrealizované ani dočasné riešenia. Skupinka výtlkov v Okoličnom bola označená dočasným dopravným značením. Možno práve náš záujem sa pričinil o to, že v popoludňajších hodinách boli diery na tejto ceste zasypané štrkodrvou: „Bohužiaľ v súčasných klimatických podmienkach nie je možné realizovať súvislú obnovu krytu vozovky týchto úsekov a preto sa realizujú iba lokálne provizórne opravy formou zasypania výtlkov štrkodrvou alebo opravy výtlkov asfaltovou zmesou za studena,“ hovorí hovorkyňa Slovenskej správy ciest Iveta Fedorová. Asfaltovú zmes je možné v zmysle technologických postupov použiť aj v mierne mínusových teplotách. Podľa SSC sa dočasné opravy realizujú okamžite podľa počasia a podľa materiálových a personálnych možností dodávateľských organizácií.

Súvislá obnova krytu vozovky 1/18 v tomto roku bude závisieť od pridelenia finančných prostriedkov. V podobnej situácii sú aj Verejnoprospešné služby, ktoré čakajú na svoj diel z mestského rozpočtu. Výšku sumy, ktorá pôjde v tomto roku na obnovu mestských komunikácií sa dozvieme až po jeho schválení.

Deravé cesty
1
Galéria
Derave cesty
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM