Michal Paška Rôzne

Diaľnica bude bezpečnejšia. Oplotia ju

Národná diaľničná spoločnosť na severnom úseku diaľnice D1 medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Hrádkom umiestňuje pachové odplašovače na lesnú zver.

Nebezpečným zrážkam lesnej zvery a áut na severnom úseku diaľnice D1 by mal byť koniec. Národná diaľničná spoločnosť oplotí približne štyridsať kilometrový úsek medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Hrádkom.

Zrážka zvieraťa s rýchlo idúcim autom na diaľnici má často tragické následky, nehovoriac o veľkých materiálnych škodách. Národná diaľničná spoločnosť o tomto probléme vie a už ho aj rieši.

„V septembri plánujeme vyhlásiť verejnú súťaž na realizáciu oplotenia v úseku Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok. V tomto období montujeme dopravné značky, ktoré upozorňujú na možný výskyt zvierat na diaľnici. Rozmiestňujeme tiež pachové odplašovače,“ povedal Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Koľko táto investícia diaľničiarov bude stáť, ešte nie je známe. „Cena oplotenia bude závisieť od jeho systému a rozsahu súvisiacich prác, ako sú napríklad výruby, terénne úpravy a podobne. V priemere možno povedať, že je to 35 až 55 eur za meter,“ vysvetlil hovorca.

foto: autor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM