Slávka Kellová Kultúra

Dnes sa narodil Emil Stodola a zomrel Jozef Piťo

Presne 22. marca 1862 sa v Liptovskom Mikuláši narodil politik, právnik a publicista Emil Stodola zo známej garbiarskej rodiny Stodolovcov. Bol prvým predsedom Zväzu advokátov na Slovensku.

Emil Stodola od roku 1891 pôsobil ako advokát v Liptovskom Mikuláši. Popri advokátskej praxi sa angažoval aj v slovenskom národnom hnutí. Bol členom SNS, od roku 1895 aj ako člen jej vedenia a zaslúžil sa o to, že strana zanechala politiku pasivity. Na jeseň 1918 sa usadil v Bratislave a tu aj 28. júna 1945 zomrel.

**Pripomíname si výročie smrti Jozefa Piťa **

Husľový virtuóz Jozef Piťo sa narodil okolo roku 1800 v Tekovských Lužanoch pri Leviciach. No koniec svojho života prežil v Liptove. V detstve ho učil hrať na husle jeho strýc. Podľa súhlasného tvrdenia viacerých osôb bol Piťo počas svoho života virtuózom, ktorého nik neprekonal. Všeobecne platilo, že Piťo bol slovenský primáš akého nebolo ani nebude.

Najviac mu učarovali ľudové piesne z okolia Liptova, ktoré chodiť počúvať na polia, kde pracovali slovenské ženy. Keďže mal vynikajúci hudobný sluch a pamäť, dokázal si na prvé počutie zapamätať veľké množstvo melódií a z ľahkosťou ich interpretovať. Mal aj kapelu, ktorá sa volala “banda” a mala 12 až 14 členov. Jeho veľkým obdivovateľom bol aj Hodža. Jožko Piťo zomrel vo veku 83 rokov 22. marca 1886 v Liptovskom Mikuláši.

foto: TASR

stodola_pito
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM