Slávka Kellová Kultúra

Dnes vyniesli súd nad Jurajom Jánošíkom

Presne 16. marca 1713 sa v Liptovskom Mikuláši skončil súdny proces s Jurajom Jánošíkom, ktorý skončil vynesením rozsudku trestu smrti pre slovenského hrdinu. V sobotu 17. marca uplynie 299 rokov od dňa jeho smrti obesením na hák.

Slovenský zbojník a národný hrdina Juraj Jánošík sa narodil 25. januára 1688 v Terchovej. V povstaleckom vojsku Františka II. Rákociho sa zoznámil s väzneným vodcom zbojníckej družiny Tomášom Uhorčíkom, ktorému na jeseň roku 1710 zrejme pomohol ujsť a po ktorom roku 1711 prevzal vedenie a začalo sa jeho krátke obdobie zboja, kedy podľa povestí bohatým bral a chudobným dával. Oboch ich u Uhorčíka druhýkrát a naposledy chytili začiatkom roku 1713 liptovskí žandári. Presne 16.marca 1713 bol Jánošík obvinený z viacerých lúpeží a aj z vraždy kňaza Juraja Vertíka z farnosti Domaniže, ktorá sa stala 4. septembra 1712 v Suchej doline pri Fačkove. K tej sa však ani po mučení nepriznal. Na druhý deň 17. marca 1713 podrobili Jánošíka najskôr ľahšiemu, potom ťažšiemu mučeniu. Po strašnom mučení súd vyniesol najťažší rozsudok smrti a ešte v ten deň bol Jánošík popravený obesením na hák.

Rozsudok znel: „Poneváč predepsaný Obžalovaný Juro Janošak zavrhnúce prikázani jak božské, tak též zákon krajinský, prede dvema roky dal sa na zbojstvo a vúdcem aneb hajtmanem takovým se učinil, ktorý s tými tovariši svými na cestách zastavájíce mnohých lidí o statek (pripravil), áno i jako se z vlastného vyznania zdá, jeho tovariši, kde on též bol prítomný, pána pátera z Domaniže prestrelili a bezbožne zamordovali. Tak též i jinších, jako jest predepsané, zlých skutkuv se dopustil. Potom pre takové veliké zlé účinky a prikázaní prestúpení má byť na hák na levem boku prehnatý a tak napríklad jinších takových zločincov má byť zavesený.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM