Správy

Do starého kultúrneho domu sa vracia život: V L. Mikuláši vzniká nová umelecká scéna!

Miesto, kde vznikala a rozvíjala sa mikulášska kultúra, zažilo za posledné roky nevšímavosť okolia. Známa sála starého domu kultúry v centre mesta slúžila po reštitúcii na komerčné účely, ktoré ju dohnali do zdevastovania javiska i hľadiska. Nadšenci kultúry sa rozhodli, že jej navrátia zašlú slávu.

Ilustračný obrázok k článku Do starého kultúrneho domu sa vracia život: V L. Mikuláši vzniká nová umelecká scéna!
Foto: Slávka Kellová

Liptovskomikulášska Evanjelická cirkev augsburského vyznania sa spojila s nadšencami zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Liptovskom Hrádku a spoločne si vyhrnuli rukávy, aby do budovy, v ktorej v roku 1934 vznikol Evanjelický kultúrny dom, vrátili umenie a vytvorili nezávislú divadelnú scénu. Tento rok oslávi 80. výročie postavenia. „Preto nastal ten správny čas na obnovu jej pôvodného účelu, ako prejav vďaky našim predkom, ktorí ju postavili v dobrej viere,“ uviedla dôvody Eva Ohraďanová zo Súkromnej ZUŠ v Liptovskom Hrádku. „Spomienky obyvateľov Liptovského Mikuláša sa viažu k tejto budove, zažili tu koncerty, predstavenia, prehliadky, zábavy. Je to budova preslávená svojou akustikou, dispozičným riešením a jej architekt ju projektoval vo svojej dobe ako vysoko priekopnícku,“ dodala.

Obnova takmer od základov

Pre vytvorenie kvalitného divadelného priestoru, bude nutné urobiť niekoľko zásadných opráv. Do dnešného dňa sa podarilo odstrániť znížený strop a otvoriť zastavané javisko. „Niekoľko týždňov nám trvalo zoškrabanie pôvodných náterov a vyspravenie zničených stĺpov. Vymeníme svietidlá a otvoríme balkón. Javisko bude potrebné vybaviť nanovo od opony a jej otváracieho systému, cez zadnú oponu a ťahy, hliníkovú konštrukciu na svetelnú techniku a pod.,“ vymenovala E. Ohraďanová.

Prispieť môže každý

Na rekonštrukciu využije Súkromná ZUŠ vlastné finančné prostriedky, ako i zdroje Evanjelickej cirkvi, ktorá predala pozemok, aby mohla dielo podporiť. „Získali sme tiež povolenie na uskutočnenie verejnej zbierky. Priamym vložením peňažného daru na účet v banke, kúpou lístka na koncert, výstavu alebo inú akciu našej školy, či kúpou niektorého z výrobkov našich žiakov, môžu ľudia prispieť na skutočne dobrú vec,“ dodala Eva Ohraďanová.

Možno už v máji

Realizátori prác by chceli sálu sprístupnisť verejnosti už v máji tohto roka, kedy by sa tu mali odohrať prvé divadelné predstavenia počas celoslovenského festivalu Belopotockého Mikuláš 2014. „V budúcnosti plánujeme v tomto priestore organizovať koncerty našich žiakov, ale aj iných umelcov z Liptova, Slovenska i zahraničia. Okrem toho bude sála k dispozícii pre organizovanie výstav, súťaží, prednášok, či konferencií,“ uzatvorila.

Starý dom kultúry_rekonštrukcia
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM