Tomáš Batiz Správy

Domácim i turistom spríjemní čas strávený v centre mesta zvuk klavíra

Domácim i turistom, ktorí v tomto roku zavítajú do Liptovského Mikuláša, spríjemnia chvíle strávené v historickom centre mesta klavírne melódie.

Ilustračný obrázok k článku Domácim i turistom spríjemní čas strávený v centre mesta zvuk klavíra
Zdroj: Múzeum Janka Kráľa

Mestské Múzeum Janka Kráľa totiž v stredu popoludní na Námestí osloboditeľov otvorilo ďalšiu sezónu verejného pianína. Okoloidúci sa tak budú môcť pri prechádzke mestom zastaviť a zahrať si. Klavír bude počas celého leta voľne prístupný pod arkádami, ktoré sú priečelím sídelnej budovy múzea.

Inšpirovali sa zahraničím

Pianíno, ktoré múzeum získalo v minulosti ako dar, dali počas zimnej pauzy opäť naladiť a v súčasnosti je pripravené poslúžiť každému, kto si na ňom bude chcieť ‚zamuzicírovať‘. Počas otvorenia sezóny zahrali krátky klavírny maratón žiaci miestnej základnej umeleckej školy. Tí chceli svojimi skladbami pripomenúť v prvom rade slovenských skladateľov.

Riaditeľ múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric priznal, že takáto forma verejnej prezentácie neskrsla v hlavách zamestnancov múzea náhodou. „Samozrejme, nie je to náš vynález, nemáme na to ani patent. Všade vo svete je to bežná vec. S klavírom na ulici sa ľudia určite môžu stretnúť aj v Bratislave či Prahe. Radi sme sa však touto myšlienkou inšpirovali,“ uviedol.

Talentovaní Liptáci

Arkády múzea sa podľa Hrica priam núkajú na takéto využitie klavíra. Ten má za sebou už celú letnú sezónu v minulom roku. ‚S muzicírovaním‘ pod oknami múzea má riaditeľ pozitívnu skúsenosť. V priebehu minuloročnej sezóny vďaka tejto iniciatíve objavili množstvo talentovaných mladých Liptovskomiku­lášanov. „Videli sme jedného šikovného klaviristu, ktorého sme poprosili o spoluprácu pri rôznych animačných programoch v zimnej sezóne. V súčasnosti je už takmer súčasťou múzea,“ dodal Hric.

Domácim i turistom by malo byť piano počas dňa k dispozícii do polovice septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM