Slávka Kellová Iné športy

Downhillové preteky v Jasnej: Príďte sa pozrieť na najlepších z najlepších

Strmé kopce, nebezpečná rýchlosť a adrenalín na maxime. Bez nich si hádam ani nemožno predstaviť čoraz atraktívnejšiu cyklistickú disciplínu downhill. Kto chce vidieť majstrov na terénnych bicykloch, nemal by cez víkend chýbať v Nízkych Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Downhillové preteky v Jasnej: Príďte sa pozrieť na najlepších z najlepších
Foto: Slávka Kellová

Najlepší Slováci si to totiž už túto nedeľu 21. júla v Jasnej rozdajú o titul Majstra Slovenska v tomto extrémnom športe. Medzi viac ako 240 prihlásenými nechýba obhajca minuloročného titulu Lukáš Učeň, či bývalý reprezentant Matej Vitko. Návštevníci Jasnej budú môcť obkukať nové kúsky od „machrov“ na horských bicykloch už od piatka, keď budú pod Chopkom prebiehať tréningy. O titul majstra Slovenska sa bude bojovať v nedeľu v štyroch kategóriách – muži, ženy, juniori a masters.

„Je to jedinečná príležitosť vidieť v akcii majstrov svojho bicykla. Downhill je technická disciplína a umenie zvládnuť bicykel v extrémnych situáciách, okrem toho v prekrásnom prostredí Nízkych Tatier,“ konštatuje Tomáš Vrbovský, riaditeľ pretekov.

Downhill sa tradične koná na strmých tratiach a inak to nebude ani v Jasnej. Štart pretekov je vo výške 1 491 metrov nad morom. Pretekári budú musieť prekonať prevýšenie 463 metrov s množstvom prekážok a nástrah na bezmála dvojkilometrovej trati. Pre skoky na hranici bezpečnosti sa tento extrémny šport teší obľube najmä priaznivcov outdoorových športov.

„Sme radi, že majstrovstvá sa konajú práve v Jasnej, ktorá má jeden z najlepších bike parkov na Slovensku. Nízke Tatry ponúkajú na tento šport ideálne podmienky a toto podujatie dokonale zapadá do premeny Liptova na cykloregión,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Foto: ilustračné, Klaster Liptov

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM