Slávka Kellová Kultúra

Ekofotografia poukazuje na strasti, ale aj slasti sveta okolo nás

Súťažná prehliadka umeleckej fotografie s ekologickou tematikou je tu už deviaty rok. Štrnásť autorov zo Slovenska a Českej republiky vystavuje v priestoroch Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši.

Organizátorom výstavy je tradične Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ktoré sa napriek rekonštrukcii jeho výstavných priestorov snažilo nepreťať tradíciu Ekofotografie. V tomto ročníku sa do prehliadky prihlásilo 104 fotografií, ktoré približujú scenériu slovenskej a českej krajiny s jej krásami či starosťami. Ekofografia jej totiž aj snahou poukazovať, aby došlo k riešeniu ekologických otázok okolo nás. „Od začiatku zdôrazňujeme dva prístupy. Na jednej strane poukazovať na to krásne, aby to človeka chytilo za dušu, aby si povedal, že toto sa nikdy nesie zmeniť alebo zničiť. A po druhé ukázať ako to je , keď sa niečo zničí,“ hovorí riaditeľka múzea Dana Šubová.

Svoje pohľady na slovenskú a českú krajinu cez hľadáčik objektívu prezentuje tiež fotograf Marián Béreš. Narodil sa v Košiciach, ale už 19 rokov je jeho domovom Praha. „Krajina ma zaujíma vo všetkých jej podobách. Mojím snom je vydať knihu o Čechách a Slovensku, pretože v jednej krajine som sa narodil a v druhej žijem, takže takto by som im chcel vzdať hold,“ približuje svoju tvorbu jeden z vystavujúcich autorov. Výstava je pre návštevníkov prístupná do 12. decembra 2011.

Foto: autori výstavy

ehofoTO
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM