Tomáš Batiz Správy Správy

Elektrotechnici v Hrádku so zaujímavou novinkou: Cez prestávky relaxujú v novej japonskej záhrade

Nová japonská ZEN záhrada vdýchla život do átria Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku. Študenti môžu v oddychovej zóne tráviť voľný čas medzi hodinami alebo po vyučovaní.

Ilustračný obrázok k článku Elektrotechnici v Hrádku so zaujímavou novinkou: Cez prestávky relaxujú v novej japonskej záhrade
Zdroj: TASR

„Počítame s tým, že sa tu môžu vyučovať humanitné predmety, pretože je to prostredie, ktoré podnecuje k utlmeniu rýchlej doby. Pôsobí na žiakov upokojujúco a keď sa myseľ upokojí, je tvorivejšia. Celá strohosť záhrady je na to, aby podnecovala tvorivosť. Žiadny predmet tu už nepribudne, jednotlivé prvky budeme už len odoberať,“ opísal riaditeľ SOŠE v Liptovskom Hrádku Milan Daniš.

Ako ďalej vysvetlil, náklady na zriadenie záhrady boli minimálne, žiaci si ju vytvorili svojpomocne. „Pôvodná plocha bol starý, zdevastovaný 50-ročný betón,“ doplnil.

Koncepcia záhrady vychádza z prísnych japonských zásad. „Myšlienka japonských záhrad vznikla približne pred 1000 rokmi, kedy údajne po tektonickej príhode zmizla z niektorých častí Japonska voda. Mnísi túto situáciu vyriešili tak, že sa snažili vodu vo svojom okolí nasimulovať uhrabaným štrkom alebo pieskom, do ktorého urobili vlnky. Symbolizovať majú vlnenie vodnej hladiny,“ vysvetlil Daniš. Zenová záhrada je vytvorená len zo štrku, piesku, kameňov, prípadne mechov.

SOŠE tiež nadobudne v priebehu letných mesiacov nový vzhľad. „Koncom júna začneme s realizáciou druhej etapy zateplenia školy. Okrem toho sa chystáme urobiť nové školské ihrisko s umelým trávnikom,“ dodal Daniš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM