Slávka Kellová Kultúra

Emeritný biskup ECAV Július Filo st. sa narodil pred 90 rokmi

Emeritný biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku, významná osobnosť ECAV, spisovateľ, teológ a predstaviteľ ekumenického života ThDr. Július Filo st. sa narodil pred 90 rokmi 17. decembra 1921 v Liptovskom Sv. Jáne.

Navštevoval miestu cirkevnú ľudovú školu, gymnázium v Liptovskom Mikuláši a v rokoch 1938–1942 študoval na Učiteľskom ústave v Spišskej Novej Vsi, kde zmaturoval. V štúdiu pokračoval na Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu v Prešove, na Slovenskej evanjelickej bohosloveckej fakulte v Bratislave študoval v rokoch 1943–1947. Za evanjelického farára ho ordinoval biskup Vladimír P. Čobrda 29. júna 1947 vo Vyšnej Boci.

Július Filo st. potom pôsobil rok ako kaplán v Martine, neskôr ako farár v cirkevnom zbore Vyšná Boca a vo Veľkej pri Poprade, kde vykonával aj funkciu konseniora až do roku 1970. V roku 1975 získal na Slovenskej evanjelickej bohosloveckej fakulte v Bratislave doktorát z teológie v odbore praktická teológia a filozofia. V roku 1970 bol Július Filo st. zvolený za biskupa Východného dištriktu ECAV na Slovensku a v tejto funkcii pôsobil do roku 1994, súčasne bol aj farárom košického evanjelického cirkevného zboru. V roku 1999 odišiel do dôchodku a presťahoval sa do rodnej obce – Liptovského Jána.

Počas svojej služby sa výrazne zasadzoval o riešenie otázok teológie a morálky, vzťahu medzi cirkvami, ktoré v súčasnosti prerástli do ekumenickej spolupráce s protestantskými cirkvami, ako aj s katolíckou cirkvou.

Je autorom viacerých publikácií, napr. monografie o Jánovi Kollárovi, napísal dva diely kázní s názvom Slová večného života, učebnicu Cesta za Kristom, napísal životopisnú knihu Spomienky a úvahy či filozoficko-sociologickú štúdiu Náboženský a sociálny odkaz T.G. Masaryka. Publikoval takisto množstvo článkov a úvah v cirkevných a sekulárnych periodikách.
Biskup Július Filo st. bol ženatý, mal tri deti. Zomrel na rodnom Liptove 14. apríla 2004 vo veku 82 rokov.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM