Slávka Kellová Hokej

Erik Janček: Keď je všetko ako má, dá sa poraziť aj najlepší

Erik Janček (20.5.1994, 170/72) je po Martinovi Pawelskom najproduktívnejším juniorom Liptákov, spolu s ním i najlepším strelcom, keď 18 zápasoch získal 16 bodov za deväť gólov a sedem asistencií.

Ilustračný obrázok k článku Erik Janček: Keď je všetko ako má, dá sa poraziť aj najlepší
Foto: Slávka Kellová

Erik, v minulej sezóne si bol posilou dorastu, dokonca tretím najproduktívnejším so 41 bodmi v 43 zápasoch. S kým si hral? Hral som s Andrejom Lištiakom a Ľudom Dunčkom.

Len oni boli v produktivite pred tebou. Darilo sa nám spolu, celkom to išlo.

Aj ste spolu prešli do juniorky? Áno, všetci traja sme začínali sezónu v juniorke, ale Ľudo sa teraz vrátil do dorastu.

Hrali ste aj spolu v jednom juniorskom útoku? Nehrali sme spolu, teraz ide Andrejovi v tretej päťke, ja som zase s Martinom Kandrom a celkom nám to ide tiež.

Ako ti to išlo v prípravnom období? Nebol som na začiatku prípravy v našej juniorke. Skúšal som to v bratislavskom Slovane, potom som ale prišiel naspäť. Podpísal som tu zmluvu. Dostal som priestor v tíme, začal som vo štvrtej päťke, potom som sa vypracoval dokonca do prvej.

Úvod sezóny ste mali skutočne skvelý, aj ten tímový, aj tvoj osobný. To boli tie najlepšie zápasy, ktoré sme v tejto sezóne hrali, ako tím, i ako jednotlivci.

V čom to je, že skvelý úvod vystriedala taká poriadne cikcakovitá výkonnosť? Ani sami si to nevieme poriadne vysvetliť, ale asi to bolo uspokojenie po skutočne vynikajúco začatej sezóne. Prestali sme na sebe makať v tréningovom procese, potom sa to odzrkadlilo aj v zápasoch. Máme to teraz také striedavé, soboty prehráme, v nedele zase častejšie vyhrávame a takto to ide už dlho.

Poslednú šesticu zápasov ste začali veľmi dobre. Trenčín si u vás ani neťukol. Chceli sme im vrátiť prehru u nich, chceli sme si vziať „požičané“ a aj sa nám to podarilo. Ale so Skalicou sa nám už tento výsledok potvrdiť nepodarilo. S Trenčínom sme vyhrali na nulu, so Skalicou sme takto prehrali. To fakt veľmi mrzelo. 0:1 je asi najhorší výsledok, aký môže byť. Predsa len sa snažíme 60 minút obliehať bránu súpera, aj šancí sme mali dosť, ale neprešla ani jediná. V koncovke sa veľmi trápime. Sme veľmi nedôrazní pred bránou, potom sa góly dávajú veľmi ťažko. S Popradom sme prvý zápas pokazili sami na konci zápasu, keď sme inkasovali vyrovnávajúci gól dve minúty pred koncom. V nájazdoch sme nakoniec prehrali. Aj ja som bol, ale škoda, že som nepremenil. Doma sme ich ale deklasovali 6:1. Tam skvele potiahla tretia päťka, Adam Tahotný mal dokonca hetrik, dal aj dve asistencie, skvele mu tento zápas vyšiel. Ale dva góly dal aj Andrej Laco, Andrej Lištiak trikrát nahrával. To bola tretia päťka, ktorá fakt potiahla.

Aj s Nitrou zápas začal skvele. Vyhrávali sme 2:0, pred treťou tretinou nám tréneri povedali, čo máme robiť, ale na ľade sme urobili pravý opak. Nedržali sme si hráčov a tak to aj celé dopadlo. Nitra otočila a body boli preč.

V nedeľu prekvapenie ako hrom! Tak to teda bolo prekvapenie skutočne ako hrom. Len neviem, pre koho bolo najväčšie. Či pre našich trénerov, pre Slovan, alebo rovno pre nás! (smiech) Ja som ale mal také tušenie, že by to mohol byť proti môjmu bývalému tímu dobrý zápas. Podarilo sa mi dokonca aj nahrať na posledný gól Martinovi Pawelsk emu. Išli sme dva na jedna na brankára, nahral som mu a Andrej nemal problém dať štvrtý, veľmi podstatný, taký poisťujúci gól v závere zápasu. Ale dobrý zápas sme hrali už aj predtým so Slovanom, prehrali sme len najtesnejším rozdielom. Vedel som trochu, čo Slovan hrá, aké majú založenie útoku a tak, aj som povedal trénerovi a podľa toho pripravil taktiku. Našťastie sme si dali všetci aj povedať a robili sme na ľade len to, čo nám tréner povedal! V každom prípade sa to oplatilo a bolo to veľmi príjemné takto zakončiť prvú časť sezóny.

Prestávka asi prišla poriadne vhod. Jednoznačne. Potrebovali sme to všetci, každý jeden chalan ako soľ. Presne ako túto skvelú výhru. Je to príjemný pocit, poraziť prvého v tabuľke. Držali dlhú sériu výhier a prišli o ňu práve s nami! Ešte k tomu to bolo proti trénerovi Pethöovi, ktorý ma tu v Liptovskom Mikuláši aj trénoval. (úsmev)

Cieľ do pokračovania sezóny? Chceme postúpiť v tabuľke vyššie, súťaž je veľmi vyrovnaná, každý môže prehrať s každým, prvý s posledným, vyhrať posledný s prvým. Postup do play off je pre nás jednoznačný cieľ. Ak zahráme ako proti Slovanu, ak sa zomkneme v tíme, ak si upraceme vzťahy a budeme ťahať za jeden povraz, nedeliť sa na dve časti, na obrancov a na útok, tak to isto dokážeme. Verím, že nám v tomto smere zápas so Slovanom otvoril oči. Keď sa všetko dodrží tak, ako sa má, dá sa poraziť aj ten najlepší. A teda hlavne treba konečne začať počúvať trénerov! Bez toho to nepôjde.

Zdroj: webhokej24.sk foto: simon 22

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM