Slávka Kellová Rôzne

Estónski majitelia ponúkli na predaj rodný dom Aurela Stodolu

Na realitnom trhu sa v uplynulých dňoch objavila ponuka na predaj rodného domu svetoznámeho vynálezcu a konštruktéra turbín Aurela Stodolu, medzi ktorého žiakov patril aj Albert Einstein. Historickú budovu v centre Liptovského Mikuláša si jej estónsk

Rozsiahly objekt, ktorý bol dovtedy vo vážnom havarijnom stave, čiastočne zrekonštruovali v roku 2009 na základe iniciatívy bývalého vedenia radnice. Koncom toho istého roka pri príležitosti 150. výročia narodenia Aurela Stodolu osadili na jeho priečelie pamätnú tabuľu. Predstavitelia mesta a majitelia vtedy spoločne deklarovali zámer zriadiť v jeho priestoroch technické múzeum, ktoré by pripomínalo osobnosť jedného zo zakladateľov moderného strojárstva.

„Žiaľ, z objektívnych príčin nedostatku finančných prostriedkov táto ušľachtilá myšlienka akosi ustrnula, hoci existuje aj libreto k samotnej expozícii. Mimochodom, v tomto dome sa narodil ďalší významný slovenský technik a vynálezca Vladimír Lacko, ktorý stojí za takými vynálezmi, ako napríklad známe československé umelé textilné vlákno tesil,“ skonštatovala Iveta Blažeková z liptovskomi­kulášskeho mestského Múzea Janka Kráľa.

Aj úradujúci primátor Alexander Slafkovský potvrdil, že vie o zámere zriadiť vo vile Stodolovcov technické múzeum. „Naši predchodcovia viedli s majiteľmi na túto tému nejaké diskusie, nevidel som však žiadny konkrétny projekt. Profesor Aurel Stodola si zasluhuje pozornosť, no všetko závisí od možností mestskej pokladne. Keď bol tento dom poloruinou, mesto ho nekúpilo. Teraz, keď je opravený, už na to len tak ľahko mať nebudeme. Vidím to dosť skepticky,“ dodal.

foto: rk spirit

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM