Tomáš Batiz Hokej

Famózny výkon Liptáka Durného: Vychytal Američanov a stal sa najlepším hráčom

Slovenskí hokejisti do 20 rokov sa vo svojom druhom zápase na MS v Buffale postarali o senzáciu. Nad domácim tímom USA zvíťazili 3:2 a vďaka zisku troch bodov sa výrazne priblížili k postupu do štvrťfinále.

Ilustračný obrázok k článku Famózny výkon Liptáka Durného: Vychytal Američanov a stal sa najlepším hráčom
Zdroj: TASR

Úradujúci juniorskí svetoví šampióni mali počas úvodnej desaťminútovky zápasu očakávanú prevahu. Slovákov niekoľkokrát „zatvorili“ pred brankárom Durným, ktorý svoj tím podržal tromi dôležitými zákrokmi a raz mu pomohla aj žŕdka. Slovenskí juniori sa postupne osmelili a blízko ku gólu boli v 16. minúte, keď Ivanovu strelu tečoval nohou Roman a puk len tesne minul americkú bránku. O dve minúty neskôr vybojoval puk pred bránkou USA aktívny Buček, ale tiesnený nedokázal presne zakončiť.       

Durný odolával kanonáde

Americkí hráči začali druhú tretinu veľkou aktivitou, no Durný ich kanonáde odolal. Na druhej strane sa dostal do príležitosti opäť Buček, ale gól nedal ani zo svojej druhej šance. Čo sa nepodarilo jemu, podarilo sa v 15. minúte Filipovi Krivošíkovi, ktorý využil prečíslenie 3 na 1 a strelou zápästím otvoril skóre zápasu. V 29. minúte sa počas presilovky dostal po peknej akcii pred brankára Wolla Studenič, ale gól nedal. O niekoľko sekúnd neskôr neuspel ani Roman. Následne predviedol výborný zákrok Durný, ktorý vo veľkej šanci nedovolil skórovať americkému útočníkovi. V 32. minúte už ale slovenský brankár nestačil na zakončenie Tkachuka. Slováci boli aj naďalej aktívni, do veľkej šance sa dostal Solenský, ale nevyužil ju.. Ďalšiu obrovskú príležitosť spálil Smolka.     

Vo svižnom tempe

Slováci hrali naďalej veľmi sympatický a nebojácny hokej. V 56. minúte ich poslal do vedenia svojim druhým gólom Krivošík, keď nechytateľne trafil z bekhendu. Domáci o minútu vyrovnali Mittelstadtom, najkrajší moment zápasu však prišiel v 58. minúte, keď o slovenskom víťazstve rozhodol po brilantnej individuálnej akcii Buček.

„Bol to môj životný zápas. Chceme si vychutnať cenný triumf nad obhajcami titulu, už v piatok sa však začnemde pripravovať na nášho najbližšieho súpera tím Fínska,“ povedal po západe pre IIHF Roman Durný, brankár SR.

USA – SLOVENSKO 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

      
  • Góly: 32. Tkachuk (Poehling, Anderson), 57. Mittelstadt – 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM