Slávka Kellová Kultúra

Farebná zvuková guľa, valiaca sa na ľudí

Študenti renomovanej jazzovej akadémie v rakúskom Grazi, Die Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, priniesli v Klubovej scéne Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši svoj pohľad na hudbu. To bol iba začiatok. V koncertovaní pokračovali aj v

„Som rád, že to čo študujeme, to, čo nám dávajú tam, môžeme priniesť sem. Šnúra tri dni na Slovensku a stretávanie skvelých ľudí je vždy len fun,“ zhodnotil „mini – turné“ medzinárodného zoskupenia Trippin trio Mikulášan Juraj Raši. Hlavnou ideou je stretnúť sa, aby „to“ fungovalo a malo „groove“.

„Myslím si, že cieľom tohto tria je mať z toho radosť, robiť hudbu a zažiť toľko zábavy, koľko sa dá. V hudobnom svete nie je také ľahké nájsť ľudí, s ktorými si navzájom sedíte, ľudsky aj hudobne,“ zdôveril sa Alberto Lovison z Talianska. Hrajú, najmä, prevzaté veci, ale majú aj pár vlastných kompozícií. Juraj hrá na bicie a na perkusie, Alberto na bicie, perkusie a vibrafón. Felipe na kontrabas a elektrickú basu. Spojením rôznych svetov vzniká farebná zvuková guľa, valiaca sa na ľudí.

„Môžeme nájsť množstvo rôznych zvukov, pritom na pódiu sme iba traja. Získavame veľké množstvo farieb,“ opisuje výhody hudobníkov Brazílčan Felipe de Oliveira. V skladbách nájdete prvky jazzu, soulu, latino hudby aj africké a brazílske rytmy. Trojica ponúkla aj svoju verziu „Michelle, ma belle“ či skladbu „Niet väčšej lásky.“ Niet väčšej lásky ako hudba? „Určite je, a to láska k milovanému človeku. Ale je to vlastne jedno, láska ako láska,“ tvrdí Juraj.

V zoskupení Trippin trio sa nestretávajú iba traja hudobníci, ale aj tri kultúry: „Všetko je rozdielne. Od reči, cez vtipy, nápoje, až po hudbu, ktorú každý z nás cíti inak, a dokážeme spraviť kompromis a sme to my.“ Hudobníci majú rozbehnutých niekoľko projektov súčasne. No Trippin trio nie je iba momentálnou zábavkou. „S týmto máme určite veľmi veľké plány,“ uzatvára tajomne Juraj Raši.

Evka Okoličániová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM