Slávka Kellová Kultúra

Festival Expedičná kamera: Cesta za dobrodružstvom už tento piatok

Filmový festival o dobrodružstve, divokej prírode, extrémnych športoch a zážitkoch je opäť na Slovensku. Expedičná kamera, ktorá kočuje po viac ako 40 mestách, prichádza aj do Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Festival Expedičná kamera: Cesta za dobrodružstvom už tento piatok
Foto: Slávka Kellová

Na návštevníkov festivalu čaká celovečerné pásmo špičkových filmov o dobrodružných expedíciách, odvážnych horolezeckých výstupoch často až za hranicou ľudských možností, o putovaní po Číne i po stopách obávaného dobyvateľa Džingischána alebo o prekonaní 1200 km arktickej pustatiny.

„Pre festival Expedičná kamera organizátori starostlivo vyberali to najlepšie. „Takže je tu istota, že diváci uvidia naozaj výborné filmy a na svoje si tak určite príde každý milovník outdooru,“ hovorí Michaela Jankyová z Domu kultúry. To je v piatok 23. novembra o 18:00 dejiskom festivalu. Vstup je zdarma.

FILMY

„Čo sa stalo na ostrove Pam“ Vylezte s poľskou dvojicou na najvyšší pobrežný útes na svete. 1500 m vysoká kolmá stena v Grónsku! A jediná možnosť ako sa k nej dostať je na morskom kajaku – pomedzi ľadové kryhy. Ocenenie: MHFF – Hlavná kategória festivalu. (Poľsko, Režie: Eliza Kubarska, dĺžka 30 minút)

„Vo vlčej koži po stopách Džingischána“ Na konskom chrbte putujte z Mongolska cez strednú Áziu až do Európy, rovnakou cestou, ktorou kedysi prechádzali bojové hordy najväčšieho dobyvateľa všetkých čias, Džingischána. Ocenenie: MHFF – Najlepší cestopisný film (Austrália, réžia: Tim Cope, Produkcia: Richard Dennison, Tim Cope, dĺžka 43 minút)

„Bod, odkiaľ niet návratu“ Špičkoví horolezci sa vydávajú na nezlezený vrchol vo východnom Tibete. Nie každá expedícia sa však skončí úspešne. Nie vždy hrdinovia expedičných filmov prežijú … Pri tomto filme majú povolené plakať aj drsní horolezci. Ocenenie: MHFF – Zvláštna cena poroty (USA, Point of No Return, kamera a produkcia: Wade Johnson a Peter Mortimer, dĺžka 24 minút)

„Najdlhšia cesta“ Koľko kilometrov sa dá prejsť po svojich v Číne? Viac ako meria Veľký čínsky múr? (Nemecko, réžia: Christoph RehageThe Longest Way, 5 min)

„Obeta Ganéšovi“ Partia mladých horolezcov, ktorí sa lezením naozaj bavia, sa vydáva do Badami v Indii, aby tu otestovali svoje lezecké schopnosti. Ak chcete zažiť atmosféru strednej Indie na vlastnej koži, príďte si pozrieť úžasný príbeh o prvom výstupe na „Ganesh“, 8b +, ktorý navyše skvelo dopĺňa výborná hudba. (Francúzsko, Les Dessous de Ganesh, Režie: Vladimir Cellier, Julien Nadiras, dĺžka 15 minút) Ocenenie: MHFF – Najlepší horolezecký film

„Cold (Chlad)“ Cold, po slovensky „Chlad“, je príbeh o unikátnom zimnom výstupe Coryho Richardsa a jeho partnerov, horolezcov svetovej špičky, Simona Mora a Denisa Urubka, na osemtisícovku Gasherbrum II. Uvidíte natáčanie vo veľmi náročných prírodných podmienkach, film plný zvratov a prekvapení. Film Cold vyhral hlavnú cenu Grand Prize na festivale BANFF! (USA, Réžia: Anson Fogel, Produkcia: Forge Motion Pictures, dĺžka 19 minút)

„Baffin Babes“ Najdlhšia lyžiarska, navyše čisto dámska expedícia: 1200 km cez arktickú pustatinu, pozdĺž ostrova Baffin. Nie je to práve prechádzka ružovou záhradou, pokiaľ vezmeme do úvahy 100 kilogramov nákladu na saniach, teploty okolo –40 stupňov a všade naokolo polárne medvede. (Nórsko, Kanada, réžia: Baffin Babes, ocenenie: najlepší dobrodružný film – ShAFF 2011, dĺžka 28 minút)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM