Tomáš Batiz Správy

Festival Ivana Stodolu v Palúdzke: Predstavia sa amatérski divadelníci z rôznych kútov Slovenska

Divadelný festival Ivana Stodolu ponúkne v závere aktuálneho týždňa zmes rôznych divadelných produkcií.

Ilustračný obrázok k článku Festival Ivana Stodolu v Palúdzke: Predstavia sa amatérski divadelníci z rôznych kútov Slovenska
Zdroj: TASR

Druhý ročník dvojdňového podujatia priláka do Liptovského Mikuláša v posledný septembrový víkend (30.9. – 1.10.) takmer 80 ochotníckych divadelníkov z celého Slovenska. Pestrý program odštartuje v kultúrnom dome v mestskej časti Palúdzka v sobotu o 10.30 h.

„Našim cieľom je predstaviť širokej verejnosti prácu neprofesionálnych divadelníkov, ktorí pôsobia pod hlavičkou Divadelného odboru Matice Slovenskej. Zároveň súborom ponúkame priestor na priateľské stretnutie a vzájomnú výmenu skúseností. Ich inscenácie bude hodnotiť odborná aj laická porota a tiež návštevníci festivalu. Všetkých srdečne pozývame, aby sa prišli kultúrne vyžiť. Vstupné na podujatie je dobrovoľné,“ uviedol Marek Nemec, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši a jeden z hlavných organizátorov.

Divadelníci z celého Slovenska

Počas soboty sa milovníkom divadla predstavia ochotníci z Veľkého Krtíša, Bošáce, Rimavskej Soboty, Ploštína a Krupiny. Nedeľný program poteší aj najmenších divákov, rozprávku Dora z Jura odohrajú divadelníci zo Svätého Jura o 13.00 h. Následne je naplánované ešte jedno predstavenie pre dospelých a vyhodnotenie festivalu. „V minulom roku zožali najväčší úspech domáci Ploštínčania. Odozva na festival bola veľká, inscenácie prilákali do kultúrneho domu v Palúdzke celé rodiny. Počas dvoch dní prešlo jeho bránami približne 700 ľudí,“ doplnil Nemec.

Na počesť známeho rodáka

Festival nesie meno známeho liptovskomiku­lášskeho rodáka Ivana Stodolu – popredného dramatika, spisovateľa a lekára. „Pomenovaním podujatia podľa jedného z našich najvýznamnejších dramatikov chceme vzdať hold samotnej osobnosti Ivana Stodolu, ako aj množstvu jeho úspešných divadelných hier, ktoré sa často uvádzali aj na scénach v zahraničí. Neraz v nich zapochyboval o cnostiach slovenského človeka, jeho skromnosti i pracovitosti. Nebál sa vziať si na mušku aj politikov, senátorov či sociálne inštitúcie,“ dodal na záver.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM