Slávka Kellová Kultúra

Filmový večer s Michalom Mačičkom

Včelár, pedagóg, filmár. Takto by sa dal troma slovami zhrnúť život aktívneho osemdesiatnika Michala Mačičku z Liptovského Hrádku. Jeho filmy zaznamenávajú život v reálnej podobe , bez zbytočného prikrášľovania.

Filmový večer v priestoroch klubovne Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši, venovaný jeho čerstvým osemdesiatinám, priniesol pohľad na svet pred príchodom chladničiek a vyrozprával tiež život senníkov na Čertovici, pletenia povrazov na Orave. Predstavil tiež dokument o obnove Vodného diela Čierny Váh, o prestavbe a premiestnení dreveného artikulárneho kostola do Sv. Kríža, alebo priblížil život mravcov.

Michal Mačička začal s filmom ako učiteľ na Poľnohospodárskej škole v Liptovskom Hrádku, kde vyučoval včelársky odbor. Vytvoril desiatky inštruktážnych filmov pre študentov. Neskôr zvyšuje svoje ambície a začína s tvorbou umeleckých filmových diel. Hlavným zameraním jeho filmov sú dokumenty, ktoré sa zaoberajú doznievajúcimi remeslami (Pred narodením chladničiek, Tkáčka z Važca, Povrazári v Orave, Maľované na mede), spôsobom života v jednotlivých regiónoch (Senníky pod Čertovicou, Brhlovské kamenné obydlia, V Nadlaku), ale i odborné filmy s včelárskou tematikou (Mor včelieho plodu, Včelí jed)

Z rúk zástupcov mesta Liptovský Hrádok, Žilinského samosprávneho kraja, Ministerstva pôdohospodárstva a Národného osvetového centra v Bratislave si prevzal čestné uznania , plakaty a pamätné ocenenia za úspechy a celoživotné dielo v oblasti kultúry a včelárstva.

foto: LKS

Michal_macicka
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM