Michal Paška Vodný slalom

Finále Svetového pohára vyhral Slafkovský!

Slovenský singlista Alexander Slafkovský zavŕšil štvorkolový seriál SP slalomárov na divokej vode v pražskej Troji tým najlepším spôsobom. Vo finále triumfoval po dramatickom súboji a druhého Francúza Chanuta Gargauta zdolal len o osem stotín sekundy

Alexander Slafkovský prežíval svoje víťazstvo s príslovečným nadhľadom a humorom. „No ako som ho prežíval, predsa so slzami v očiach," zasmial sa. „Ale vážne, nebolo to zadarmo. Bolo to nesmierne vyrovnané, no keď som vo finále dopádloval, vedel som, že budem na medailovom mieste, pretože som mal z jazdy veľmi dobrý pocit. Aj som začal veriť, že konečne vo sveťáku premiérovo zvíťazím."

Semifinále natiahlo nervy do prasknutia. „Moje nervy i ďalších okolo," vzdychol si, keď opisoval atmosféru. „Už v semifinále som sa veľmi radoval, že som sa zmestil medzi desiatich postupujúcich. Postúpiť s dvoma ťukmi považujem za husársky kúsok. Vo finále som jazdu vyčistil a stačilo tom. A kým súperi budú za mnou, vždy to bude dobré," narážal na Francúza Chanuta Gargauta, ktorý v Prahe-Troji zaostal za ním o osem stotín sekundy a tohto roku na ME v Seu d'Urgell ohrozoval druhého Slafkovského na treťom mieste s odstupom 0,14 sekundy.

Sezóna zatiaľ Slafkovskému praje. „Jedno kolo sveťáku v L'Argentiere som vynechal, to je pravda, body pri konečnom účtovaní chýbali, no plánoval som to dopredu, takže neľutujem. Pre mňa je podstatné terajšie víťazstvo, aj keď musím povedať, že seriál nie je pre mňa životne dôležitý. Je to však vrcholné podujatie s výbornou konkurenciou, s vysokým rejtingom. Ja som sa v príprave sústredil hlavne na úsilie uspieť v domácej kvalifikácii na OH a uspieť teda hlavne na majstrovstvách sveta v Čunove. Radšej som sa viac venoval tréningu a nie únavnému cestovaniu. Teraz už budem formu do MS v Čunove len šperkovať."

Slafkovský postúpil do finále ako posledný 10-ty časom 98,59 so štyrmi trestnými sekundami, no finále medzi 21 bránkami bolo úplne o niečom inom a úplne otočil poradie zo semifinále. Bojoval aj za všetky slovenské lode, keďže Matej Beňuš a Karol Rozmuš semifinále postupovým spôsobom nezvládli. Nezdar mrzel najmä u Beňuša, ktorý pri konečnom účtovaní musel celkové prvenstvo v SP prepustiť Čechovi Ježekovi, vo finále štvrtému. Slafkovského zasa mohlo hnevať, že vynechal 2. kolo SP v L'Argentiere, inak by s najväčšou pravdepodobnosťou v SP v celkovom poradí triumfoval. Podaril sa mu však husársky kúsok, s historickou bilanciou 1–4–4 v pretekoch SP zvíťazil premiérovo až teraz v pražskej Troji.

V semifinále kajakárov postúpil Martin Halčin rovnako ako singlista Slafkovský z 10. miesta (92,98/0), no husársky kúsok klubového kolegu sa mu zopakovať nepodarilo. Pádloval síce s maximálnym úsilím, pri tom sa dotkol bránok číslo 11, 13 a so štyrmi trestnými sekundami sa výraznejšie ako na 8. mieste presadiť nemohol.

Finálové výsledky C1 muži: 1. Alexander Slafkovský 94,85 (0), 2. Denis Chanut Gargaut (Fr.) 94,93 (0), 3. David Florence (V. Brit.) 96,50 (0), …v semifinále 19. Matej Beňuš 101,55 (4), 30. Karol Rozmuš (obaja SR) 157,05 (58) **C1 ženy: **1. Rosalyn Lawrenceová (Austr.) 118,10 (0), 2. Kateřina Hošková (ČR) 121,20 (2), 3. Caroline Loirová (Fr.) 128,77 (4), 4. Katarína Macová (SR) 130,08 (2) **K1 muži: **1. Vavřinec Hradílek (ČR) 88,60 (0), 2. Daniele Molmenti (Tal.) 88,65 (0), 3. Peter Kauzer (Slovin.) 90,02 (0), …8. Martin Halčin (SR) 94,30 (4)

zdroj: TASR foto: archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM