Slávka Kellová Kultúra

Fínske ruky a španielske príbehy

Fotografie Petry Cepkovej a Gyorgy Gátiho na výstave Príbehy – Ruky, v Dome fotografie v Liptovskom Mikuláši, zachytávajú bežné životné okamihy. Zároveň sú silnou výpoveďou. Výstava má multikultúrny charakter.

"Fotografie sú výstupom z takmer dvojročného stážového programu pod názvom „Európa očami cudzincov. Charakterizuje jedlo a rodinu objektívom dvoch rôznych fotografov,“ povedala o výstave Lucia Benická, riaditeľka Domu fotografie v Liptovskom Mikuláši.

Maďarského fotografa Gyorgy Gátiho v rámci projektu vyslali na stáž do fínskeho mesta Jyväskylä. Jeho pôvodný zámer bol hľadať situácie k zadanej téme vo fínskych uliciach. „Ale našiel som len mínus 33 stupňov celzia. Musel som preto zmeniť svoj pôvodný koncept fotenia,“ povedal s úsmevom Gyorgy Gáti. Zameral sa na život emigrantov. „Mali zo všetkého strach, predovšetkým politickí emigranti, pretože pochádzajú z krajín, kde sloboda, tlač nie je taká otvorená. Veľa ľudí, ktorí pozitívne reagovali na moju prácu mi hovorilo, aký je to dobrý nápad fotiť ruky. Ale aby som povedal pravdu, nie je to iba dobrý nápad, ale jediné riešenie, ako nefotiť tváre,“ priznal fotograf.

Slovenka Petra Cepková pracovala v španielskej Valencii. Chvíľu trvalo, kým si na inú mentalitu zvykla. „Ľudia sú veľmi otvorení, aj keď na všetko majú čas, všetko je „maňana“, ale bez to by to neboli oni,“ hovorí. Vystavuje triptychy zo života niekoľkých španielskych rodín: „Chcela som ukázať aj odvrátenejšiu stránku spolužitia, nielen smutnú, ale tú o nevyslovenej hĺbke, o tajomstvách prežívania.“ Počas stáže Petra urobila stovky fotografií, najbližšou jej je dieťa v náručí matky v odraze okna: „Je v nej obsiahnutá hĺbka vzťahu dieťaťa a matky, je taká hĺbavá.“ Výstava potrvá do 3. apríla.

Eva Okoličániová

dom_fotografie_pribehy
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM