Slávka Kellová Kultúra

Folkloristi sa na oblievačku tešia

Mnohí vyznávači folklórnych tradícií sa opäť tešia na pondelkovú veľkonočnú oblievačku, no budú sa ako každý rok snažiť pred ňou ušetriť svoje vzácne kroje.

„Nefalšovaná veľkonočná oblievačka a šibačka je v našom súbore veľkou tradíciou. Zaužívaným rituálom chlapcov je nedeľné spoločné pletenie niekoľkometrového korbáča. Dnes tomu nebolo inak. Dievčatá ich budú v pondelok od rána netrpezlivo vyzerať pred domami v spodných častiach krojov, tzv. košeliciach a rukávcoch, ktoré nepúšťajú farbu a nehrozí ich poškodenie,“ vysvetlila Miroslava Palanová, vedúca folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša.

Riskovať znehodnotenie prácne a nákladne zadovážených krojov by bolo podľa nej neodpustiteľným hriechom. „Sú to doslova kultúrne poklady, ktoré majú pre každú jednu z nás a celý súbor nevyčísliteľnú historickú hodnotu,“ pokračovala s tým, že za každým krojom treba vidieť nemalé finančné prostriedky a množstvo vytrvalého zberateľského úsilia.

„Určite sa tešíme rovnako ako naše prababky, ktoré mali zvyk čakať kúpačov v najlepších častiach krojov, na rany korbáčmi a ľadovú sprchu, aby sme boli celý rok zdravé a krásne, no naše vzácne kroje radšej necháme odložené v skriniach, aby sme mali v čom tancovať,“ dodala s úsmevom vedúca folklórneho súboru Váh.

zdroj: tasr foto: Váh

Vah_oblievacka
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM