Martin Grendel Kultúra

Folklórny festival Východná sa vracia ku koreňom

O návrat dramaturgickej koncepcie festivalu k jej pôvodnému zameraniu sa pokúsia mladí odborníci z radov etnológov, etnochoreológov, choreografov, tanečných a hudobných pedagógov, absolventov Vysokej školy múzických umení a Filozofickej fakulty Unive

Folklórny festival Východná, ktorý je najstarším a najrozsiahlejším celoslovenským festivalom s medzinárodnou účasťou na Slovensku, sa vo svojom 57. ročníku pod vedením mladého tvorivého tímu vráti k svojim koreňom. Festival sa aj tento rok uskutoční v tradičnom termíne – na prahu letnej turistickej sezóny v prvý júlový víkend od 1. do 3. júla. V uplynulých troch rokoch sa podujatie uberalo smerom multižánrového festivalu orientovaného na profesionálnu, väčšinou divadelnú, tvorbu a na prezentáciu profesionálnych, nielen folklórnych, umeleckých telies.

Vedenie Národného osvetového centra a Kabinetu scénického folklorizmu sa tentoraz rozhodlo navrhnúť zmenu tejto dramaturgickej koncepcie festivalu i programovej rady a jej členov. O návrat dramaturgickej koncepcie festivalu k jej pôvodnému zameraniu sa pokúsia mladí odborníci z radov etnológov, etnochoreológov, choreografov, tanečných a hudobných pedagógov, absolventov Vysokej školy múzických umení a Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. V tíme pôsobia profesionáli v oblasti folklóru, folklorizmu, tradičnej ľudovej kultúry, choreografie a pedagogiky ľudového tanca, hudby a spevu, ktorí sú zároveň aktívnymi tvorcami programov na mnohých festivaloch, choreografmi a tanečnými či hudobnými pedagógmi vo folklórnych kolektívoch, pedagógmi na príslušných odboroch univerzít a lektormi odborných školení a seminárov.

Dramaturgia festivalu sa vráti k starším koncepciám odborníkov z oblasti tradičnej kultúry, nadviaže na osvedčené sledy programov, ktoré však doplní o žiadané typy interaktívnych programov. K programom folklórnych skupín a súborov, detských folklórnych súborov, detských i dospelých ľudových hudieb, sólistov spevákov, inštrumentalistov a tanečníkov, zahraničných súborov, tematických programov, galaprogramu a k interaktívnemu programu Talenty tak pribudnú mnohé ďalšie projekty. Pôjde o školy tanca, školy spevu a hry na hudobné nástroje pre dospelých, mládež i deti v Interaktívnom stane, školy remesiel vedené majstrami ľudovej výroby v areáli amfiteátra, tanečné školy vrcholiace ľudovou zábavou priamo v areáli amfiteátra, či premietanie archívnych záznamov pôvodných foriem ľudového tanca a hudby.

Medzi účinkujúcimi v jednotlivých autorských programoch sa predstavia i víťazi posledných ročníkov celoštátnych súťaží v ľudovom tanci, detských folklórnych súborov, folklórnych súborov, folklórnych skupín i víťazi súťaží hudobného folklóru detí i dospelých. Špeciálna pozornosť sa bude venovať výstupom najstarších dosiaľ žijúcich nositeľov tradícií ľudového tanca v jeho pôvodných podobách, nakoľko je nevyhnutné divákom jeho hodnotu znovu prezentovať.

Účasťou krojovaných párov a speváckych skupín na slávnostných bohoslužbách v kostoloch obce Východná chcú organizátori priblížiť festival i obci ako takej. Súčasťou festivalového programu bude i odborný seminár mladých tvorcov, choreografov, tanečných pedagógov, etnológov na tému smerovania folklórnych festivalov a podôb folklorizmu v súčasnosti.

Festival sa po prvý raz konal v roku 1953 z iniciatívy východniarskej národopisnej družiny Kriváň, ktorej členovia sa po úspechu na slávnostiach v Strážnici rozhodli uskutočniť podobné slávnosti i na Slovensku. Na prvých národopisných Slávnostiach piesní a tancov vystúpili folklórne skupiny z Východnej, Važca, Štrby, Liptovskej Tepličky, Liptovských Sliačov, Hladovky a Sihelného. V roku 1954 vybudovali nový amfiteáter a v roku 1955 sa z miestnych slávností stala okresná prehliadka. Tá o rok neskôr získala celoslovenský charakter i nové pomenovanie Slávnosti vo Východnej.

Názov Folklórny festival Východná sa zrodil v roku 1967 a v tom istom roku sa uskutočnil aj prvý priamy prenos Československého rozhlasu. V poslednom období novodobej histórie, najmä po roku 1989, prešiel festival niekoľkými viac či menej úspešnými etapami. K divácky najpríťažlivejším programom festivalu v tomto období patrilo spoločné vystúpenie skupiny Elán s umeleckým súborom Lúčnica v roku 1996 a muzikál Na skle maľované v podaní Činohry SND v roku 2004. Od roku 2010 je festival zaradený do systému podujatí IOV, čo je celosvetová organizácia zameraná na dokumentovanie, zachovanie a prezentovanie všetkých foriem folklóru.

zdroj a foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM