Kultúra

Folklórny súbor Váh to všetkým natrel: Z Poľska si priniesli cennú Zlatú valašku

Liptovský folklór patrí k najkrajším spomedzi dvanástich krajín, ktoré súťažili na Medzinárodnom festivale Horských Zemí v Zakopanom. Najvyššie ocenenie Zlatu ciupagu si vyslúžil súbor Váh z Liptovského Mikuláša za predvedené programové pásmo Idze, vojna idze...

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Váh to všetkým natrel: Z Poľska si priniesli cennú Zlatú valašku
Zdroj: Dnes24.sk

„Súťažil sme v kategórii prezentujúcej folklór v umelecky spracovanej podobe, kde sme predstavili folklórny materiál z Východnej, Liptovskej Tepličky a Šuňavy,“ priblížila vedúca a choreografka súboru Miroslava Palanová.

Okrem Liptákov súťažili aj súbory z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvátska, Čiernej Hory, Francúzska, Španielska, Rumunska, Srbska, Turecka, Talianska, Peru a tri domáce poľské folklórne kolektívy. „Medzinárodná odborná porota zložená z odborníkov prísne posudzovala a hodnotila všetky zložky jednotlivých výstupov, ako aj detaily a celkový umelecký dojem. Pre súbor Váh je veľkou cťou, že jeho program ocenila najvyššími známkami a získal takúto prestížnu a hodnotnú cenu,“ zhodnotila M. Palanová.

Oslava 35 narodenín

Folklórny súbor Váh oslávi v novembri 35. výročie svojej existencie. Od svojho vzniku bola jeho zriaďovateľom Vysoká vojenská škola, dnes Akadémia ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika a neskôr aj Združenie priateľov folklórneho súboru Váh. Súbor sa počas celej svojej činnosti zameriava nielen na štýlové spracovanie folklórneho materiálu regiónu Liptov, ale aj na systematickú výchovu mladých ľudí k tradičnej kultúre.

Členovia súboru Váh majú za sebou ďalšiu bohatú a úspešnú folklórnu sezónu. Zavŕšia ju vystúpeniami počas slávnostného programu „Rozlúčky a stretnutia“ 21. a 22. novembra v liptovskomi­kulášskom Dome kultúry.

FS Váh v Zakopanom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM