Slávka Kellová Kultúra

FOTO: Doboví vojaci a pietny sprievod. Takto si Mikulášania pripomenuli svoju slobodu

Presne na deň si dnes Mikulášania pripomenuli 68 rokov od oslobodenia mesta spod útokov nemeckej armády. V centre mesta ste mohli stretnúť aj vojakov v dobových uniformách.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Doboví vojaci a pietny sprievod. Takto si Mikulášania pripomenuli svoju slobodu
Foto: Slávka Kellová

Ťažkých 62 dní bojovali odvážni vojaci československej armády o slobodu Liptovského Mikuláša. Celodenné oslavy pripomínajúce dni z konca II. sv. vojny, sa začali živou výstavou vojenskej výzbroje a výstroje 1. československého armádneho zboru, Červenej armády a partizánov v podaní členov Klubu vojenskej histórie Ostrô z Ružomberka pred Múzeom Janka Kráľa. Tu sa mohli návštevníci dotknúť predmetov, vďaka ktorým naši starí otcovia vybojovali vytúžené víťazstvo.

Žiaci stredných škôl si v priestoroch stálej expozície múzea vypočuli prednášku o 1. čs. armádnom zbore a oslobodení Liptovského Mikuláša. „Odkryli sme tiež príbeh hŕstky vlastencov, ktorí po rozbití Československa nerezignovali a ušli do zahraničia s cieľom bojovať proti nepriateľovi. Čechoslováci na Východe vytvorili vlastnú jednotku, zúčastnili sa obranných bojov pri Charkove, oslobodenia Kyjeva a nakoniec už ako šestnásťtisícový armádny zbor podstúpili namáhavé boje v karpatských horách pri Duklianskom priesmyku,“ povedal prednášajúci z Klubu priateľov vojenskej histórie Slovenska Juraj Vanovčan, ktorý širokej verejnosti predniesol aj tému Československých vojakov v západnom odboji počas II. sv. vojny.

Popoludňajšie hodiny patrili tradičnému pietnemu aktu kladenia vencov pred pamätníkom Červenej armády na Námestí osloboditeľov, do ktorého sa zapojili desiatky Mikulášanov. Následne sa sprievod presunul na miesto posledného odpočinku padlých vojakov na Háji-Nicovô.

Súvisiaci článok:

68 rokov od oslobodenia Mikuláša: Námestie zaplnia vojaci, predvedú dobové zbrane

Foto: Múzeum Janka Kráľa

Oslavy 68. výročia oslobodenia Liptovského Mikuláša: 4. apríla 2013
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM