Slávka Kellová Rôzne

Garančné poistenie: Viete na čo máte nárok?

Každý zamestnávateľ má povinnosť odvádzať za svojich zamestnancov do Sociálnej poisťovne odvody. Každý z nás to pozná zo svojej výplatnej pásky – nemocenské poistenie, starobné poistenie či poistenie v nezamestnanosti. Súčasťou tohto „balíka“ je aj g

Garančné poistenie slúži ako poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Slúži na naplnenie neuspokojených nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, ktoré nezaplatil. Základnou podmienkou pre vznik nároku na dávku garančného poistenia je existencia platobnej neschopnosti zamestnávateľa. „Za platobne neschopného sa označuje zamestnávateľ, na ktorého bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, resp. ak sa začalo konkurzné konanie bez návrhu. Za deň vzniku platobnej neschopnosti je určený deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu. Ak sa začne konkurzné konanie bez návrhu, deň vzniku platobnej neschopnosti je deň vydania uznesenia súdu o začatí konkurzného konania,“ hovorí Miroslav Skovajsa, vedúci oddelenia poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia pobočky Sociálnej poisťovne v Liptovskom Mikuláši.** „Ďalšou podmienkou na vznik nároku na dávku garančného poistenia je aj existencia neuspokojených nárokov z pracovnoprávneho vzťahu. Tieto nároky zamestnanca musia byť z kategórie tých, ktoré sú určené zákonom o sociálnom poistení,“** dodáva.

Nárok na túto dávku však nevznikne v prípade, že bol pracovnoprávny vzťah uzatvorený po vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa a ak bol zároveň zamestnanec na platobnú neschopnosť zamestnávateľa písomne upozornený.

Dávka garančného poistenia sa poskytuje v sume preukázaných nárokov znížených o poistné na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré je povinný platiť zamestnanec a preddavok na daň. Sociálna poisťovňa poskytne dávku najviac v rozsahu 3 mesiacov z posledných 18 mesiacov počas pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa, alebo dňu skončenia pracovnoprávneho vzťahu z dôvodu platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Ak platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikla počas trvania pracovnoprávneho vzťahu a tento trvá aj pri predkladaní žiadosti, zamestnanec si môže uplatniť neuspokojené nároky z obdobia posledných 18 mesiacov predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. „Táto dávka je ohraničená maximálnou sumou, ktorá je určená ako trojnásobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu – trojnásobok priemernej mesačnej mzdy, určenej ku dňu vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. V súčasnosti maximálna suma dávky garančného poistenia je 2 307 eur,“ vyčísľuje aktuálnu sumu dávky Skovajsa.

Na uplatnenie nároku na dávku garančného poistenia a nároku na výplatu tejto dávky je potrebné v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podať žiadosť o dávku garančného poistenia. „Tlačivo žiadosti je k dispozícii vo všetkých pobočkách Sociálnej poisťovne a taktiež je zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne,“ hovorí o možnosti uplatnenia dávky Skovajsa. Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty písomne potvrdí, ktoré nároky zamestnanca neboli uspokojené a dátum vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. „Zamestnanec podáva žiadosť o dávku garančného poistenia do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo odo dňa skončenia pracovnoprávneho vzťahu. Ale ak by aj túto lehotu nestihol, nepríde o dávku garančného poistenia. Lehota je len poriadková, a aj keď je žiadosť o dávku garančného poistenia podaná po tejto lehote, nárok bude riadne posúdený a nebude zamietnutý pre zmeškanie 60-dňovej lehoty,“ približuje lehoty na podanie žiadosti Miroslav Skovajsa. Dávka garančného poistenia sa vypláca do 60 dní od doručenia žiadosti. V opačnom prípade, ak žiadateľ nespĺňa podmienky nároku na dávku garančného poistenia, pobočka vydá rozhodnutie o nepriznaní nároku na dávku garančného poistenia. V jednom aj druhom prípade má žiadateľ možnosť podania odvolania v lehote 30 dní od doručenia rozhodnutia.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM