Slávka Kellová Iné športy

Hendikep nie je prekážka: Marián Ligda ani na vozíku neobsedí a mieri do Paríža

Nespútaná chuť žiť, láska k športu a stále viditeľný cieľ pred očami sú tri atribúty, ktoré ženú Mariána Ligdu vpred aj cez prekážky.Vrcholový športovec, reprezentant Slovenska v zjazdovom lyžovaní a priekopník slovenského freeridu Marián Ligda napriek ťažkému osudu mieri do Paríža.

Ilustračný obrázok k článku Hendikep nie je prekážka: Marián Ligda ani na vozíku neobsedí a mieri do Paríža
Foto: Slávka Kellová

Vlastná Tour de France

O ceste z rodného kraja do Paríža na bicykli hovorí Marián ako o vysnívanom cieli, ktorý mu vŕta v hlave už niekoľko rokov. „Konečne som sa na to dal. Predo mnou je zhruba 1600 – 1900 kilometrová trať, ktorú by som chcel prejsť za 23 dní. Každý deň by som tak mal stráviť na bicykli desať hodín a prejsť priemerne 100 km,“ približuje plán cesty Marián Ligda. Trasu už má podrobne naplánovanú a postupne by sa k nemu na slovenských cestách chceli pridať ďalší cyklisti. „Mal by ísť s nami aj hokejista Zdeno Chára ako nadšenec cyklistiky, uvidíme ako dopadne jeho Boston vo finále play-off,“ prezrádza s úsmevom Marián. Začiatok si naplánoval na 29. júna, kedy je štart prestížnych pretekov Tour de France a do Paríža by mal symbolicky doraziť pred záverečnou etapou 21. júla.

Cez Slovensko na bicykli za 4 dni

Súčasťou prípravy pred ťažkou cestou mu bude podujatie Cez Slovensko na bicykli za štyri dni. Do pelotónu sa zapojí spoločne s ďalšími hendikepovanými športovcami a slovenskými mediálne známymi osobnosťami. „Dúfam, že sa mi uzdraví opuchnutý členok a aj tento ročník absolvujem podujatie, ktoré pomáha postihnutým športovcom,“ dopĺňa Marián, ktorého môžete povzbudiť na Námestí osloboditeľov v utorok 11. júna okolo obeda.

S kamerou v pätách

Na ceste zo Strednej do Západnej Európy nebude sám. Takmer celý mesiac mu bude v pätách filmový štáb, ktorý zdokumentuje každý kilometer. „Je to len pridružená vec k tomu, čo som si zaumienil. V prvom rade mi ide o športový výkon a chcenie prejsť celú trasu. Nápad sa však zapáčil nemenovanej produkčnej spoločnosti, ktorá ho spracuje ako dokument,“ vysvetľuje Marián. Kedy ho diváci uvidia však ešte nie je isté.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM