Tomáš Batiz Správy

Historické centrum mesta: Miesta, ktoré by mal poznať každý Liptovskomikulášan

Mesto Liptovský Mikuláš má dlhú históriu, ktorá v našom meste pretrvá dodnes. Vybrali sme pre vás tie najznámejšie miesta, ktoré sa spájajú s minulosťou Mikuláša a na ktoré môžete pokojne zobrať aj návštevu z iného miesta...

Ilustračný obrázok k článku Historické centrum mesta: Miesta, ktoré by mal poznať každý Liptovskomikulášan
Zdroj: TASR

Kostol sv. Mikuláša

Rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša je najstaršou stavebnou pamiatkou v meste a najväčšou ranogotickou stavbou v Liptove. Bol postavený ako farský kostol pre obyvateľov blízkych dedín Vrbica, Okoličné, Ploštín, Palúdzka a Bobrovec. Napokon sám položil základy nového liptovského sídliska – Svätého Mikuláša.

Centrum Kolomana Sokola

V historickej Pongrácovskej kúrii na hlavnom námestí od roku 2002 sídli Centrum Kolomana Sokola. Otvorené bolo pri príležitosti stých narodenín významného slovenského grafika a maliara, mikulášskeho rodáka Kolomana Sokola.

Múzeum Janka Kráľa

Od r. 1955 dokumentuje dejiny mesta a literárnu históriu regiónu. Návštevníci si môžu vybrať zo 4 stálych expozícií, navštíviť neďalekú synagógu v jeho správe alebo výstavnú sieň v hlavnej budove na námestí, ktorá ponúka aktuálne výstavy.

Fontána Metamorfózy

Fontána Metamorfózy je poctou významným mikulášskym rodákom – vedcom, vynálezcom, umelcom, spisovateľom, kňazom, lekárom… V tmavej žule je zvečnených sedemdesiat mien, čestné miesto patrí menu Aurela Stodolu – vynálezcovi a profesorovi, ktorého žiakom bol i slávny Albert Einstein. Fontána bola postavená v roku 2001.

Župný dom

Bol postavený v rokoch 1778 – 1793 ako nové sídlo Liptovskej stolice. Jeho výstavbu realizoval banskobystrický staviteľ Peter Grossmann. Pôvodne jednoposchodová budova v barokovom slohu bola neskôr rozšírená a prestavaná na spôsob klasicistických župných domov.

Synagóga

Synagóga na Hollého ulici je autentickým historickým priestorom v správe mestského Múzea Janka Kráľa. Pre verejnosť je sprístupnená v letných mesiacoch. Návštevníci sa tu dozvedia o histórii mikulášskej židovskej komunity a ich modlitebne. Vo vstupnej hale sú umiestnené štvorjazyčné informačné panely a niekoľko náhrobných kameňov zo zrušeného židovského cintorína.

Liptovská galéria P. M. Bohúňa

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa vznikla v roku 1955 a je treťou najstaršou na Slovensku. Sídli v budove z konca 18. storočia, ktorá bola postavená pre potreby evanjelického školstva. V jej priestoroch v rokoch 1854 – 1865 ako učiteľ pôsobil Peter Michal Bohúň, maliar národného obrodenia a klasik slovenského výtvarného umenia 19. storočia. Dnešnú modernú podobu budova získala v 70. rokoch 20. storočia. V súčasnosti v nej nájdete štyri stále expozície a výstavnú sieň, v ktorej sa usporadúvajú veľké súborné, tematické, kolektívne alebo autorské výstavy.

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva – najmodernejšie múzeum Slovenska, jediné špecializované múzeum svojho druhu na Slovensku. Na ploche približne 1400 m2 tu nájdete také vzácne exponáty ako je kostra jaskynného leva, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe, praveká kultová maska či model meteoritu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM