Slávka Kellová Rôzne

Hlavný kontrolór mesta sa vzdal funkcie

Hlavný kontrolór mesta Liptovský Mikuláš Ján Bonko sa vzdal funkcie po tom, čo mu Mestské zastupiteľstvo udelilo písomné napomenutie. Protokol z kontroly NKÚ za rok 2010 mestu vytýka 700 000 eur použitých v rozpore so zákonom a nedostatočný kontrolný

Nečakaná abdikácia Jána Bonku prekvapila na minulotýždňovom zastupiteľstve oba poslanecké kluby. Priame vyjadrenie, prečo sa vzdal funkcie hlavného kontrolóra, sa nám získať nepodarilo. „Myslím, že je to vyhodnotenie vlastnej situácie, keď mu jeho priamy nadriadený (NKÚ, pozn. red.) povedal, že nevykonáva svoju prácu dobre,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský.

Napomenutie, na ktorom sa uzniesli poslanci Mestského zastupiteľstva 16. júna 2011, bolo vznesené na základe uznesenia, ktoré hovorí o nerešpektovaní vôle poslancov. Nimi schválený plán kontrolnej činnosti pre druhý polrok 2010 ho zaviazal skontrolovať prvých šesť mesiacov toho istého roka. Miesto toho vlani zastupiteľstvu predložil kontrolu za rok 2009. Nečinnosťou a zmenou schváleného obdobia kontroly dodržiavania smernice o evidencii zmlúv hlavný kontrolór nepriamo zodpovedá za nedostatky vytknuté kontrolou NKÚ, informovala agentúra SITA.

Podľa predsedu opozičného klubu Jána Blcháča bol na Bonku vyvíjaný tlak. „Pravdepodobne nezniesol tlak, ktorý je na neho vyvíjaný od začiatku tohto funkčného obdobia. Prispela k tomu aj nekorektná diskusia na zastupiteľstve spred dvoch týždňov, keď bol predložený protokol z kontroly NKÚ a nie správa z kontroly,“ argumentuje Blcháč. „O práci hlavného kontrolóra sa tam nič nepíše. Kontrolný systém mesta je široký pojem. Kontroluje zastupiteľstvo, samotný primátor či vedúci odborov,“ dopĺňa Blcháč. Primátor mesta však vyvíjanie nátlaku odmieta. „K tomu sa nebudem vyjadrovať, pretože by som zasahoval do toho, čoho som nebol účastný. Myslím, že poslanci, predovšetkým vtedajšia koalícia, mali viac dbať na to, aby nevznikli tieto problémy,“ uzatvára Slafkovský. Podľa zákona Ján Bonko naďalej ostáva zamestnancom mesta. Kto ho nahradí zatiaľ nie je známe.

foto: MsÚ LM, skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM