Marcel Mojžiš Rôzne

Horolezecký oddiel z Bobrovca oslavuje: Za sebou má 50 aktívnych rokov

Horolezecký oddiel JAMES Bobrovec oslavuje jubilejné 50. výročie svojho založenia. Spočiatku ho tvorili len nadšenci horolezectva z tejto obce neďaleko Liptovského Mikuláša. Postupne sa k nim pridávali ďalší aj z blízkeho okolia. V podrobne vedenej oddielovej kronike figuruje viac ako 80 členov.

Ilustračný obrázok k článku Horolezecký oddiel z Bobrovca oslavuje: Za sebou má 50 aktívnych rokov
Foto: Slávka Kellová

Tí spoločne absolvovali už 71 expedícií. „Keď sme v roku 1963 zakladali náš oddiel, viacerí nám dávali životnosť najviac dva roky. Nesmierne nás všetkých teší, že sa trošku pomýlili, lebo už máme za sebou bohatú polstoročnú históriu, popretkávanú účasťou našich členov na expedíciách prakticky po celom svete. S hrdosťou môžeme povedať, že nastupuje už štvrtá generácia,“ zdôraznil 75-ročný bývalý stredoškolský učiteľ a telovýchovný metodik Július Rusina.

Nostalgicky si zaspomínal na časy, keď sa liezlo na konopných lanách, hasičských karabínach a svojpomocne vyrobených skobách. „Našim nástupcom však nezávidíme priam dokonalý ľahučký výstroj, lebo prežité dobrodružstvá a naveky utužené priateľstvá by ani jeden z nás určite nevymenil za nič iné,“ pokračoval jeden zo zakladateľov veľkej horolezeckej tradície v Bobrovci.

„Kedysi nebol problém zohnať peniaze na akúkoľvek výpravu. Zarobili sme si ich výškovými prácami, natieraním komínov či kostolných veží. Zložitejšie to bolo s devízami, pasmi a vízami. Mali sme však zaručenú taktiku. Občas sme zvonka vyčistili budovu okresného či krajského straníckeho sídla a devízový prísľub bol náš,“ pokračoval Rusina.

73-ročný Rudolf Meššo, ktorý drží oddielový výškový rekord, keď v roku 1974 prekonal pri výstupe na Nošak v afganskom Hindúkuši sedemtisícovú hranicu, prezradil zaručený spôsob prepravy cudzej meny cez hranice na prilepšenie k nepostačujúcemu devízovému prísľubu. „Do drevených klinov, ktoré sa bili do veľkých špár, sme vyvŕtali otvory a do nich napchali valuty. Samozrejme, kliny s cenným obsahom sme si označili, aby sme ich nebodaj nezabili medzi skaly,“ opísal s úsmevom.

Stále aktívny 70-ročný lezec Ján Gregor pripomenul úplne náhodné stretnutie Bobrovčanov s legendárnym Reinholdom Messnerom v roku 1990 v Dolomitoch pri návrate zo sýrskej expedície. „Stúpali sme kolmou skalnou stenou a hromžili, čo za baranie hlavy nám to krúžia na helikoptére tak blízko nad hlavami. Vôbec sme netušili, že je to práve on. Pozorne nás sledoval,“ ukázal na pamätnú spoločnú fotografiu s prvým pokoriteľom všetkých 14 osemtisícoviek.

„Dalo by sa nekonečne dlho spomínať, veď sme navštívili veľkú väčšinu významnejších pohorí na všetkých kontinentoch. Nezabudnuteľnou bola napríklad cesta do Maroka a späť na požičanej ávii z roľníckeho družstva. Najpodstatnejšie je, že sme sa z každej výpravy vrátili domov všetci živí. Na bezpečnosť sme kládli veľký dôraz a to prízvukujeme aj našim nasledovníkom,“ dodal Rusina.

Foto: james.sk

Horolezecky Oddiel James
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM