Slávka Kellová Rôzne

Hotely v Nízkych Tatrách praskajú vo švíkoch: Rusi Liptov milujú

Nízke Tatry počas zlatého týždňa zaznamenali viac ako štvrtinový nárast rusky hovoriacich turistov. Na rozdiel od uplynulých rokov sa však podstatne zmenila klientela v ubytovacích zariadeniach v Liptove. Tatranské hotely v Jasnej a Malinom Brde v týchto dňoch praskajú vo švíkoch.

Ilustračný obrázok k článku Hotely v Nízkych Tatrách praskajú vo švíkoch: Rusi Liptov milujú
Foto: Slávka Kellová

Na svedomí to majú najmä rusky hovoriaci dovolenkári, ktorí v Liptove trávia vianočné sviatky a chystajú sa na vítanie Nového roka. V porovnaní s minulým rokom hlásia hotelové zariadenia približne 25 % nárast tejto klientely a takmer plnú obsadenosť. Turisti z Ruska, Ukrajiny, Lotyšska a Litvy tvoria bezmála 90 % ubytovacích kapacít. Zlatý predĺžený týždeň vyvrcholí v nedeľu.

Bezhlavé míňanie? To už nie

Viac turistov z Východu automaticky neznamená bezbrehé míňanie. „Časy, keď k nám chodili turisti s plnými vreckami peňazí, sú zdá sa preč. Teší nás však, že Tatry lákajú stále viac príslušníkov strednej príjmovej vrstvy, ktorí si potrpia na kvalitné služby,“ hodnotí riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruch Region Liptov Darina Bartková.

Tatranci sa na zlatý týždeň pripravili ako sa patrí. Polovica recepčných a časť personálu v hoteloch hovorí plynule po rusky, špecifickej klientele sa prispôsobila gastronómia, služby, aj výzdoba. Aj keď netradičné požiadavky naši hotelieri nehlásia, turisti z Východu sa riadia heslom: chcem to, a to hneď!

Lietadlá vystriedali osobné autá

Zarážajúci je najmä výrazný pokles charterových letov. Regiónu Liptov by však tento fakt, paradoxne, mohol prospieť. „Klienti sú mobilní a môžu aspoň viac spoznávať našu kultúru a región. Aj to je jeden z dôvodov prečo častejšie počuť ruštinu v meste. Ocenia to najmä majitelia reštaurácií a tiež v nákupných centrách,“ dopĺňa touroperátor, venujúci sa najmä rusky hovoriacej klientele, Mark Blitshteyn.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM